Vi må ha gode velferdstjenester, selv om de ikke er lovpålagte

 Mizanur Rahaman mener kommuenn må våge å tilby  viktige velferdstjenester som koster, også tjener som ikke er lovpålagt.

Mizanur Rahaman mener kommuenn må våge å tilby viktige velferdstjenester som koster, også tjener som ikke er lovpålagt. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg
Fikk du med deg da Lillehammer kommune vedtok at barnefamilier som sliter og mottar økonomisk sosialhjelp skal få inntil 12 000 kr ekstra i året? Har du fått med deg at Lillehammer er en av få kommuner som har en ordning der barn fra familier med dårlig råd kan delta i en rekke aktivitetstilbud i kommunen, helt gratis? Har du fått med deg at Lillehammer har et helsehus som drives av kommunen og serverer god og næringsrik mat til sine beboere, laget på kjøkkenet og ikke i en fabrikk? Og denne maten kan også leveres til hjemmeboende brukere som ønsker det. I så fall har du fått med deg minst tre tiltak kommunen har som ikke er lovpålagt, men likevel nødvendig. Og det finnes mange flere.

Flere partier har tatt til ordet for at kommunen kun skal prioritere de lovpålagte tjenestene og kutte ut det øvrige vi tilbyr våre innbyggere. Målet er å kutte kostnader og redusere eiendomsskatten. Enkelte vil også at vi skal privatisere omsorgstjenestene våre.

I et økonomisk perspektiv er det forståelig at noen kun vil prioritere de lovpålagte tjenestene. Tjenester som er en lovfestet rettighet, vedtatt av Stortinget. Men sett i et menneskelig perspektiv er de lovpålagte tjenestene langt ifra nok dersom målet er å sikre velferd for alle. Og det er et mål alle kommuner bør ha. En kommune er ikke et AS som skal levere overskudd til sine eiere, og våre innbyggere er ikke «salgsprodukter» som private «velferdskonserner» skal tjene penger på. Derfor må vi tørre å se utenfor den økonomiske boksen og våge å tilby andre viktige velferdstjenester, selv om det koster. Og det skal vi gjøre i egen regi.

At noen er bekymret for den økonomiske situasjonen i kommunen er forståelig, men å kutte ut alle tjenester som ikke er lovpålagte er ikke løsningen. Det er mange barnefamilier som nyter godt av de inntil 12 000 kronene de får. Og det er mange barn som nyter godt av gratis aktivitetstilbud, som f.eks. gratis inngang til Jorekstad bad. Som politiker vil det bli svært krevende for meg å fortelle dem at vi skal fjerne disse ordningene for å spare penger og redusere eiendomsskatten.

Derfor er det viktig at vi ikke blir så opphengte i å spare at vi glemmer det som er kommunens viktigste oppgave, nemlig å gi gode velferdstjenester til alle som har behov for det. Det omfatter også tjenester som Stortinget ikke har valgt å rettighetsfeste igjennom lovverk og forskrifter. Det er ikke sikkert at det som vedtas i Oslo er det beste for vår kommune. Vårt mål skal være å tilby gode velferdstjenester til våre innbyggere, selv om disse tjenestene ikke er lovpålagte.

Mizanur Rahaman

Gruppeleder (SV)

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags