Gå til sidens hovedinnhold

Hva slags Norge vil vi ha?

Artikkelen er over 3 år gammel

DAGENS GJEST Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Budsjett er ikke nødvendigvis så morsomt, men det er mye morsomt som avhenger av budsjett. I disse dager er det Statens budsjett for 2018 som bestemmer hvor mye «moro» regjeringa legger opp til at vi skal kunne ha det neste året.

Heldigvis har Stortinget noe vi skulle sagt før det er avgjort.

Marit Knutsdatter Strand

Stortingsrepresentant (Sp) fra Oppland,

medlem av Utdannings- og Forskningskomiteen

 

Når vi var små, og hadde lyst på godteri, var det foreldrene våre som avgjorde hvor mye vi fikk lov til å kjøpe. Når vi ble eldre, kunne vi jobbe, tjene penger og spare til de tingene vi ønsket oss.

I det offentlige blir vi nesten satt tilbake i lekegrinda når måten staten fordeler pengene på, påvirker livene våre i så stor grad. En regjering som ikke lenger vil omfordele sosialt og geografisk, verken med skatt eller tilskudd, utfordrer Valdres.

Vi vil alltid ha muligheter til å gjøre som vi selv vil, men det blir dyrt om vi må betale for alle godene i hverdagen og samfunnet fullt og helt av egen lomme.

Høyre og Frp sin retning for samfunnet er helt motsatt av hva Senterpartiet ønsker. Fri flyt, markedsregulering og liberalisering – med de beste intensjoner.

Problemet er bare: Hvem tjener på dette? De største og sterkeste er godt rusta til å kjempe for seg og sitt allerede i dag. De mest folkerike områdene har mange til å stå opp for sin sak.

Faktum er at ressursene vi trenger, ligger spredt over hele landet. Jorda som er med å brødfø befolkningen, er fordelt i hele Gudbrandsdalen.

Ungdommene som skal ta utdanning, og være med og bygge landet videre, trenger et sammensatt utdanningstilbud og rammer for å fullføre. Da må det være liv laga i alle våre 26 kommuner, i hele Oppland.

Kutt i frivillighet, kutt til distrikt, kutt i overføringer til små kommuner, kutt i regionale utviklingsmidler, kutt i bredbånd, ingen ekstra kroner til utbygging av fylkesveier, og mye mer til.

Det er fare for at man må være millionær for å kunne leve grisgrendt i framtida, enten du vil bygge ut bredbånd, finansiere lokale organisasjoner, drive næringsutvikling, produsere mat, eller bygge din egen vei. Det blir dyrt å leve, og dyrere å ha det moro.

Senterpartiet jobber i disse dager med sitt alternative statsbudsjett. Det er overraskende hvor mye penger Høyre og Frp ønsker å bruke på strukturer og organisering, der Senterpartiet finner det naturlig å kutte i systemer og byråkrati.

Her er det også viktig å spille inn hvor det er viktig å satse. Våre nei til regjeringens kutt og omprioriteringer må resultere i ja til noe bedre. Jeg gleder meg til å kunne legge fram vårt alternativ 23. november.

Lokal selvråderett, beredskap og tjenester nær folk, og muligheter for å ha det moro i hele Oppland vil vi fortsette å stå på for.