Vi kan forebygge drukningsulykker

Utbading forebygger drukning, skriver Maria Børli.

Utbading forebygger drukning, skriver Maria Børli. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg

Utesvømming kan redde liv. Jeg har selv deltatt på utesvømming i skolens regi, og vil argumentere for hvorfor flere burde ha det som en del av undervisningen året rundt.

Det startet med en ide av Bente Laakso, om forebygging av drukningsulykker. Dette ville hun teste ut i gymtimene på Vingrom barneskole.

Skremmende mange dør som følge av drukning, bare så langt i år har over 50 mistet livet på denne måten i Norge. De fleste drukningsulykker skjer ofte innenfor bare tre meter fra noe å ta tak i, enten en båt eller ei brygge, så det er derfor veldig viktig å kunne håndtere kuldesjokket når du faller i vannet. Utesvømming forebygger derfor slike drukningsulykker.

Det er viktig å lære å svømme, og det er naturlig å starte i vanlige bassenger. Men det er viktig å være mer allsidig enn det du blir bare ved å bade i oppvarmet basseng. Det er en utfordring at norske barn og ungdommer i hovedsak kun lærer seg å svømme innendørs, da er de ikke fullt ut forberedt på det som venter dem i eventuelle nødstilfeller i kaldt vann.

Jeg har lært mye av å delta på utesvømming selv, og derfor oppfordrer jeg flere skoler til å legge inn dette som en del av svømmeopplæringa. Det er bra for folkehelsa, det er viktig for å bli mer allsidige svømmere, og det er viktig for å forebygge drukningsulykker. Dette kan redde liv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags