Klikk deg inn på nettet for tilgang til pasientjournalen din

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

debatt  

Helseminister Bent Høie markerte nylig at pasienter ved sykehusene i Vestre Viken og Sykehuset Innlandet kan logge seg inn og lese deler av journalen sin på nett. Dette gir deg som pasient et bedre digitalt helsetilbud i Helse Sør-Øst. 

 

Innsyn i pasientjournal er et viktig skritt i arbeidet med å bygge pasientens helsetjeneste på nett. Målet er å tilby tjenester som skal gi deg tilpasset informasjon og som er lett tilgjengelige. Dette skal hjelpe deg som pasient til å delta i valg om egen helse og behandling. Når du kan lese utdrag av viktige journalnotater på helsenorge.no, slipper du å huske hva som ble sagt muntlig under konsultasjonen eller ved utskrivelse. Det blir enklere å få oversikt over nøkkelinformasjon om din egen helsesituasjon, og du slipper å bruke tid på å ringe eller skrive til sykehuset i etterkant for å få utskrift av journalen din.

 

Sykehusjournal på helsenorge.no
Tjenesten skal innføres trinnvis i Helse Sør-Øst i tiden som kommer. Vestre Viken, Sykehuset Innlandet og Revmatismesykehuset på Lillehammer er først ut og prøver ut løsningen fra 3. juni. Resten av sykehusene i helseregionen vil tilby tjenesten over sommeren, etter planen i slutten av august 2019.

Digitalt innsyn i pasientjournal fra sykehus gjelder i første omgang journalopplysninger som epikriser, polikliniske notater og sammenfatninger, opprettet etter 15. oktober 2018. 

Når løsningen nå tas i bruk i Helse Sør-Øst, har vi allerede mange gode erfaringer å lene oss på. Tjenesten har vært i drift både i Helse Vest og Helse Nord, der pasientene fikk digitalt innsyn i egen pasientjournal allerede i 2016.

I Helse Sør-Øst har vi hatt tilsvarende tjeneste ved egne sykehus. Oslo universitetssykehus og Sykehuset Østfold har gitt pasienter digitalt innsyn i journal siden 2013, men da via en regional portal. Nå går vi over til det nasjonale nettstedet helsenorge.no, som på sikt skal betjene hele landet. Hele 85 prosent av landets innbyggere kan lese sykehusjournalen på nett når alle sykehusene i Helse Sør-Øst er tilknyttet tjenesten.

 

En trygg løsning

Helse Sør-Øst har brukt mye tid på å lage en trygg og sikker løsning for pasientene. Innloggingen skjer via ID-porten og følger samme prosedyre som vi bruker for å logge oss inn på Altinn og andre offentlige tjenester.

Det arbeides med å utvide denne tjenesten til også å gjelde andre opplysninger som det vil være nyttig for deg som pasient å få innsyn i. Samtidig vil vi arbeide for å gjøre det enklere for våre pasienter å holde kontakten med sykehusene. Dette åpner helsetjenesten for oss alle – og bidrar til å skape en bedre helsetjeneste i regionen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags