Luftambulansebase før hovedsykehus

KOM I GANG: Ny luftambulanse må etableres før stedet for et nytt sykehus er avklart, mener innsenderen.

KOM I GANG: Ny luftambulanse må etableres før stedet for et nytt sykehus er avklart, mener innsenderen. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg
I desember i 2016 bevilget Stortinget 10 millioner kr til «etablering av en luftambulansebase i Innlandet». Ketil Kjenseth (V) sto bak dette forslaget. Venstre var også konkret på hvor basen skulle ligge: Ved Mjøsbrua. I ettertid har helseminister Bent Høie (H) bekreftet at Helse Sør-Øst har fått bevilget ytterligere 10 millioner til innlandsbasen. Altså til sammen 20 millioner kroner. Vi forventer at disse midlene står uberørt og øremerket.

Er det noe rart at vi heiste flagget? Endelig var de første kronene til selve etableringen av luftambulansebasen bevilget. Men tida gikk og tausheten om prosjektet ble mer og mer trykkende. Etter hvert ble det fra ansvarlig minister og regionale helseforetak (HSØ) fortalt at man først måtte se på luftambulansestrukturen i hele landet før man kunne si noe endelig om basen i Innlandet.

Omsider ble rapporten lagt på bordet. Den konkluderte med at det var et klart behov for en base i Innlandet, men når den skal komme og hvor den skal bygges, nei, det vil verken Høie eller HSØ si noe om før eksakt sted for hovedsykehuset er bestemt. Men det var ikke Stortingets forutsetning at det skulle bygges et hovedsykehus for Innlandet ved Mjøsbrua før etablering av luftambulansebasen.

Etablering er mye mer enn utredning og planlegging. Ordet betyr at man bestemmer seg for at noe skal bygges, hvor det skal bygges, og at man setter i gang bygging. Den utøvende myndighet har sviktet Innlandet og ikke handlet i tråd med Stortingets intensjon.

Fram til våren 2020 skal HSØ og SI utrede helt konkret framtidig sykehusstruktur. Det ligger i mandatet at en ny luftambulansebase skal utredes samtidig. Det forventes derfor at helt konkret lokalisering av luftambulansebasen foreligger før neste sommer. Da finnes det ikke lenger noen unnskyldning for ikke å starte byggingen («etableringen») av basen. Innlandsbefolkningen har ventet lenge nok. Det er tid for handling – ikke mer trenering.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags