Er du en av dem som tenker på deg selv som sprek, men som kjører bil daglig? Da er min påstand at du kan bedre økonomi, humør, klima og helse om du leser videre, og følger noen enkle råd.

Statistisk sentralbyrå (SSB) meldte denne uken at nordmenn kjører nest mest bil i Europa. Samtidig leser vi i GD at beboere i Lillehammer sentrum sliter med dårlig luftkvalitet knyttet til biltrafikk. Oppland troner på topp 3 over fylkene med flest overvektige, og har en “opphopning av ugunstige levevaner” i følge SSB.

Når jeg sykler til jobb på Lillehammer, møter jeg få myke trafikanter. Derimot ser vi bilkøer inn og ut av sentrum, og eksosen ligger som et tykt lokk over byen på vinteren. Hvor er de spreke dølene, de som er ute i Gropmarka en vinterdag? De som sykler og går på ski i sosiale media? Mange er kanskje flinke til å bruke skiløyper og treningssenter, men det er “noe å gå på” når det gjelder transport til og fra jobb. Latsabb til hverdags, spreking onsdag kl 19-20?

Det er mange unnskyldninger for å ta bilen:

Du må kjøre ungene, sier du? Jeg nøyer meg med å sitere Eivind Trædal: “Leve miljøvennlig? Jeg har faktisk barn. Aner du hvor vanskelig det er å få hverdagen til å gå opp hvis jeg skal bry meg om deres framtid?”

Men Lillehammer har så bratte bakker - det er uegnet for sykling. Jo takk, jeg vet. Jeg bor i Olasvevegen, med 300 høydemeter hjem fra jobb. Det tar bare lengre tid, og gir bedre kondis. Elsykkel er et utmerket alternativ.

Det finnes selvfølgelig legitime grunner for å måtte kjøre bil. Jeg henvender meg ikke til dem som har det. Jeg snakker til dere som har sånn passe dårlige unnskyldninger for å ikke sykle/gå. Du som blir litt irriterte når du leser dette, fordi du innerst inne vet at du kunne latt bilen stå. Du lurer kun deg selv …

I fjor døde 1600 nordmenn som følge av dårlig luftkvalitet, i følge det europeiske miljøbyrået EEA. Transportøkonomisk institutt finner at den samfunnsøkonomiske gevinsten av sykling er 13 kr pr/km. I tillegg får befolkningen bedre helse, opptil 30% lavere dødelighet, og mindre sykefravær. Folk blir sinte når staten ikke vil betale dyre kreftmedisiner, som i beste fall forlenger folks liv med noen måneder, men tenker tilsynelatende ikke på at en del kreftformer og andre livsstilssykdommer kan forebygges ved å være mer aktiv. Tenk om vi hadde sett det samme engasjementet for forebyggende tiltak!

Noen motivasjonstips: Hvis bedre økonomi og helse ikke er nok, lag deg belønninger, og “lur deg selv” til et mer aktivitet! Selv har jeg to podcaster jeg kun tillater meg å høre på når jeg sykler til jobb. Det gjør at jeg gleder meg turen. Finn noe som motiverer deg, og sett i gang.

Jeg er langt fra perfekt selv. Jeg kjemper daglig med “min indre latsabb”, kjører bil til turstien, og burde byttet ut dieselbilen med noe mindre miljøfiendtlig. Uansett: om alle gjør litt, så hjelper det mye. Jeg kan love deg at du vil føle deg mye bedre om du lar bilen stå oftere. Jeg heier på deg!