Farlig utvikling ... på Tretten

Av
DEL

leserinnlegg 

Jeg har hatt mange overveielser om å skrive dette innlegget. Det handler om et lite lokalsamfunn som jeg kjenner veldig godt, men som jeg ikke lenger er en del av. Likevel synes jeg at denne historie bør skrives. Jeg synes den viser at vi som mennesker, beveger oss i en uheldig retning. Mangfoldigheten får mindre og mindre plass. Hvordan kan vi akseptere det, når vi vet at fellesskapet er en grunnleggende faktor som gir livet mening?

I fjor fylte faren min 80 år. Han har bodd på nord-Tretten i Gudbrandsdalen i hele sitt liv. Han kjenner hver en sti, hvert et gårdsnavn, hvert et ansikt på Tretten. Han er en del av en generasjon som har vært lojal ovenfor det miljøet han har vært en del av.

Faren min har mange venner og bekjente og de har alle sammen stort sett samme lokale historie. De er stolte tretlinger!

De har alltid handlet lokalt. Hvorfor skulle de kjøre langt når det meste kunne fås på Samvirkelaget? Mat, hvitevarer, hagemøbler, ja selv olabuksene ble handlet ” på butikken”.

Vennegjengen har igjennom noen år hatt en fast tradisjon med å møtes onsdag formiddag på Samvirkelagskafeen på Tretten. Hvis været har vært til det har de nydt en kaffe og en røyk utenfor.

Disse treffene har jeg hørt mye om. Der har vennegjengen vendt verdenssituasjonen og lokallivet. Karene er glade i mennesker og de liker å slå av en prat med dem som måtte komme forbi. Vennekretsen er fargerik; gardbrukere, forretningsmenn, kunstnere, lærere og lokalpolitikere.

Men nå er det slutt! På grunn av klager fra kunder har Samvirkelaget besluttet å fjerne benkene utenfor butikken. Det er kunder på Tretten Samvirkelag som synes det har vært ubehagelig å føle seg ”overvåket” av disse gamle karene. De har følt sig ufrie og de har følt ubehag da de mener at de gamle har fulgt med i hva hver enkelt kunde har kjøpt. De har videre fortalt at de har valgt å handle i Øyer eller Lillehammer p.g.a. denne ytterst ubehagelige situasjonen. Samvirkeslaget har tatt dette til etterretning og dermed fjernet benkene og dermed utelivet i Tretten sentrum.

Jeg er i sjokk! Dette er menn som, hele livet, har og er på giversiden til lokalsamfunnet. Hvilken interesse har de av innholdet i innkjøpsposene? Ingen! De er interesserte i å snakke med folk.

Det som skaper mening og trivsel for mennesker er betydningsfulle relasjoner- og aktiviteter. Onsdagsmøtene sørger for at de gamle blir en synlig del av et lite samfunn. I Sør-Europa har de en høyere levealder enn vi i Skandinavia- hvorfor? Jo, blant annet fordi de gir plass til alle generasjoner. Når jeg er på ferie og kommer forbi en liten landsby som burde være fraflyttet og død så kan du banne på at det er en kafé eller bar hvor de gamle møtes for å glo på de travle menneskene som løper forbi og som løper seg vel nesten i hjel? Det er bl.a. i kraft av den lokale kafé/bar at samfunnet overlever! Vi, mennesker har bruk for å bli sett og anerkjent og vi har bruk for å føle at vi er en del av noe som er større enn oss selv.

Så min oppfordring til Samvirkelaget på Tretten er; kjøp flere benker til utearealet, utvid kafeen og skap trivsel- Tretten skal være for alle, ikke bare for de forhastede forbipasserende som arbeider utenbygds!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags