Gå til sidens hovedinnhold

Er 61 ulver store ulveflokker?

Artikkelen er over 4 år gammel

lserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Per Christian Stenvaag forsøker med sitt innlegg mot ulv å fremstå som han kan og vet en del...,  og fremstår som uvitende i sine påstander.

Først; ulven  levet her nord lenge før vi slo oss til her. Massiv forfølgelse medførte at den ble nesten utryddet. Ulv fulgte de gamle spor fra den russiske taigaen gjennom Finnland og Sverige og slo seg ned her igjen. I 1971 ble ulven fredet...på papiret. I mens har klovdyrbestandene vokst til langt over det forsvarlige, og viser at topp predatorer hører med i en natur i balanse.

Norge med Sverige her verden tetteste bestander av elg pr km2 skog. Nesten ca.800 kollisjoner med elg årlig, hvor hver kollisjon koster landet kr. 150 000.- i oppretting av skader. Skogeiere klager over beiteskader, samtidig som de også klager over for få elg de kan skyte på i sine ledige stunder.

Herr Stenvaag kommer med en påstand at noen få ulv kan blidgjøre byfolk. men de stakkars mennesker som bor på landsbygdene må lide ved de store ulveflokker som forstyrrer  idyllen. La meg fortelle at der er like mange mennesker på landsbygda som ønsker at ulv skal  få leve i fred i deres nærhet. Foreningen "Bygdefolk for rovdyr" har mye å fortelle i den saken.

Norge har ingen store ulveflokker. Ca 61 ulv i verdene rikeste nasjon, tynt befolket er en skam med så få ulv. Spania har 700 ulv, Tyskland vel 350, De Baltiske landene har over 1000 ulv til sammen. Alle har sau på beite, som de NB PASSER PÅ, med gjeting, sikre rovdyrgjerder og DAGLIG TILSYN!

ca. 120 000  sau,  forsvinner gjennom sykdommer og ulykker årlig ,er tragedier hvor rovdyr er fraværende. Men det er de knappe 15000 rovdyr-drepte sau som skaper overskrifter... Media er flittig i å helle bensin på bålet med stygge bilder av ihjelrevet sau, hvor gamle myter og eventyr har merket  bygdefolk sin bevissthet . 

Ulv er ingen trofejeger, men tar de svake dyrene som gjør at klovdyrbestandene holder seg friske. Med den  katastrofalt lave bestand av bl.a. ulv,  brer flott og ander ubehagelige plager fra hjortedyr over  på våre husdyr. Flott og fluemark påførte sykdommer er et av de største dødsårsaker  hos sau på beite.

Norge trenger fra 10 til 12  flokker med ulv for å finne tilbake til en sunnere fauna enn vi har i dag. Media med journalister må fylle på med kunnskaper  som skaper større velvilje, ikke hause opp hysteriske gammelmodige fordommer om ubegrunnet redsel og tap av livskvalitet. Naturen deler vi med alle andre arter..at vi enda lever med konflikter  MOT natur og dens innbyggere...det skaper langt dårligere livskvalitet enn den sam- følelsen som var gitt oss fra den gang vi kunne lytte og leve med naturen og alt av liv som bor der. Det gir livskvalitet langt dypere enn å krige rundt med gevær og ta liv av medskapninger.