Hvorfor skal noen som har blitt mobbet, isolert på skolen og kanskje ikke fått hjelp, flytte hjem for å stifte familie på samme plassen?

BYFEST PÅ VINSTRA: Kristin Grøthe skal for første gang bli folkevalgt i Nord-Fron. Hun vil invitere til innsats for et godt oppvekstmiljø for alle i kommunen. Bildet er hentet fra en tidligere byfest på Vinstra.

BYFEST PÅ VINSTRA: Kristin Grøthe skal for første gang bli folkevalgt i Nord-Fron. Hun vil invitere til innsats for et godt oppvekstmiljø for alle i kommunen. Bildet er hentet fra en tidligere byfest på Vinstra. Foto:

Av
DEL

Valg 2019

Kommunepolitikerne snakker stadig om at vi må beholde de unge i bygda og få de til å flytte tilbake til hjemplassen sin. Å tiltrekke seg unge voksne er og vil forbli et knapphetsgode som alle kommunene i vår region konkurrerer med Storby-regionene om.

Vi er avhengige av at folk ønsker å bo i regionen vår for at vi skal kunne videreutvikle kommunen og opprettholde gode tjenester også i framtida. Gode tilbud både innenfor helse, kultur og fritidsaktiviteter, forutsetter at vi er attraktive for nye sjukepleiere, snekkere og ildsjeler. Vi trenger hver og en for å gjøre kommunen vår enda mer attraktiv. Skal vi klare dette må vi bygge sterke fellesskap i kommunene og bygdene våre.

Det er bra at ungdommen flytter ut, tar utdanning, reiser, og får muligheten til å sjå verden. Det kan være mange grunner til at de yngre flytter vekk, men jeg tror at den viktigste grunnen til at unge voksne skal ha lyst til å komme tilbake til kommunen, er på grunn av tilknytningen og identiteten.

En av de største forutsetningene for at dette skal skje, er at de unge voksne selv har hatt det fint og trygt her i Gudbrandsdalen. Dersom barne- og ungdomstiden knyttes til negative følelser, er sjansen stor for at de kanskje ikke flytter tilbake.

Hvorfor skal noen som har blitt mobbet, isolert på skolen og kanskje ikke fått hjelp, flytte hjem for å stifte familie på samme plassen? Dersom vedkommende har opplevd positive, trygge og fine barne- og ungdomsår i regionen er nok sjansen større for at de vil gi eventuelle barn det samme.

Regionen må også være attraktivt for eventuelle partnere og andre innflyttere, for her skal alle med.

For at folk skal ønske å flytte hjem, må vi fortsatt ha fokus på å utvikle nye arbeidsplasser. Arbeid er selvfølgelig en forutsetning, men også en bonus. Arbeidsplasser finner vi i hele landet, men et godt og trygt fellesskap som man føler seg inkludert i, finner man ikke overalt.

Vi trenger alle å bli sett og hørt, det at du blir sett og lagt merke til, ikke bare av nær familie og venner, men også av slekt, utvidet vennekrets, deres søsken og foreldre, og en lang rekke perifere kjenninger du møter jevnlig i bybildet – det er også noe av det fineste med våre små samfunn i Gudbrandsdalen.

Jeg stiller til valg for første gang nå til høsten. Jeg stiller for et sterkere fellesskap i min hjemkommune Nord-Fron, og for et godt oppvekstmiljø for alle i kommunen. Alle som flytter til min kommune, uansett hvor de kommer fra, skal raskt føle at også de er en del av fellesskapet vårt.

Her må vi bli flinkere til å utvikle nye arenaer. Vi må bli flinkere til å fortelle de som føler seg annerledes på ulike måter, at også de har en naturlig plass og er akseptert innenfor våre fellesskap. La oss gå sammen og bygge et sterkere fellesskap i Norge og i Nord-Fron kommune, der alle føler de har en tilhørighet.


Kristin Grøthe

Vinstra, leder AUF Midt-Gudbrandsdal og listekand. (Ap)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags