Nasjonal plan for klimagasskutt

Av
DEL

leserinnlegg

Samme dag som Trump besøkte de flomrammede i Texas, deltok representanter for partiene på debatt i Gjøvik om klimapolitikk. Kontrasten mellom den tekniske og noe opphetede debatten rundt kvoter, skatteomlegging, CO2-håndtering på den ene siden, og ekstremværet som rammer oss verden over er stor. Mens hundretusener av folk i India og Texas vasser seg gjennom restene etter hverdagslivet sitt, våkner i midlertidige sheltere eller sitter på hustak og venter på hjelp, sitter vi her hjemme og lurer på hvordan vi kan selge ut Norges klimaambisjoner til andre land i et åpent marked.

Fasit etter fire år med Høyre-FrP i regjering viser at arbeidet med å kutte utslipp i Norge har stått stille. Sammenligner man alle årene som regjeringen har styrt, viser tallene at klimagassutslippene ikke har gått ned i Norge. Regjeringen har istedenfor jobbet for å avskaffe nasjonale utslippsmål. Regjeringens tilslutning til EUs klimapolitikk er enkelt sagt en ny måte Norge kan kjøpe seg fleksibilitet på. Det gjør at vi kan betale for kutt ute i stedet for å kutte hjemme.

For det er egentlig så enkelt: Vil vi ta ansvar og kutte våre egne CO2-utslipp her hjemme, eller vil kjøpe oss fri ved å kutte ute?

SV mener EUs klimasamarbeid ikke er godt nok. Hvis vi velger å kjøpe oss fri nå, vil det bare utsette den nødvendige omstillingen vi trenger for å nå nullutslippssamfunnet. SV vil at vi skal forplikte oss til en omfattende nasjonal plan for klimagasskutt i Norge. Vi har lagt fram et forslag til hvordan vi kan kutte 5 millioner tonn CO2 i neste stortingsperiode. Elbiler, biodrivstoff og slutt på fossilt brensel til oppvarming er det som monner mest. Ellers vil vi gjøre ferger og varebiler elektriske, begrense bilbruk i byene så folk kan sykle, ta buss og gå i stedet.

Vi lever heldigvis ikke lenger i en tid hvor vi må krangle om hvorvidt klimaendringene finnes. Men vi må fremdeles ta kampen for at Norge skal ta sitt ansvar for å stoppe det farlige ekstremværet vi kan vente oss de neste årene.


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags