Gå til sidens hovedinnhold

Ulv på beitemark

Artikkelen er over 4 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har ikke vært skrevet noe videre om den groteske dyremishandlingen som har foregått på prioriterte beiteområder på Hadeland, Toten og Hurdal. Ca 300 sauer og lam er bekreftet mishandlet og pint til døde av ulv. Så vidt jeg har forstått er dette området et prioritert beiteområde og der skal det ikke være rovdyr.

Jeg er ikke bonde, jeg bor trygt i en by og lever ikke av å dyrke mat. Likevel gjør det meg fortvilet og sint å se at dyr lider. Små uskyldige lam ligger blødende igjen på slagmarken med avrevet pels over hele ryggen, moren ligger i dødskrampe med oppspist jur ved siden av lammet. Alle folk vet at ulv og lam ikke kan leve på samme område. Ulv er et rovdyr og har sine instinkter. Den unge ulvetispa ble gudskjelov skutt til slutt, men hva videre? Det er kanskje flere ulv i området. Jeg blir opprørt og kvalm av å se slike dyremishandlinger foregå med miljøvernmyndighetenes velsignelse. Verken ulv eller husdyr skal mishandles og pines men avlives på en human måte når det er nødvendig.

Når dette til og med er mot stortingsflertallets ønske, er det helt tragisk. De aller fleste politikere sier før valget at vi må øke beitebruken for å sikre vår matproduksjon, sikre at landet ikke gror igjen, kortreist mat, bærekraftig produksjon, det skal bo folk i hele Norge, o.s.v. Er dette bare floskler som skal lokke velgerne til sitt eget parti? 

Jeg er forferdelig skuffet over dyrevernsorganisasjonene som ikke vil se at lam og sau og andre dyr lider. Er ikke et mishandlet husdyr like mye verd som en ulv? Alt prat om den norske ulvestammen virker ikke truverdig. Flere politiske partier unngår spørsmål om denne forferdelige dyremishandlingen som foregår og snakker bort dette tema.   Norske forskere har funnet ut at den norske ulven var utdødd for ca. 100 år siden og derfor måtte de innføre finsk/russisk ulv til Norge for å hindre innavl av de ulver som var kommet vandrende over grensen hit og etablert seg her de siste årene. Russisk ulv er det nok av, ca. 60.000 sier forskere. Der har ulven et areal, nemlig taigaen som strekker seg fra Løten i Norge til Stillehavet. Trolig er det hundre tusener av ulv der.

Ofte vises det til mange forskjellige konvensjoner som våre myndigheter har godtatt. De forskjellige oversettelser er det stor uenighet om blant eksperter, men blir likevel brukt til å utsette/trenere saken av ulveforkjempere. Er det slik at når en usannhet blir brukt mange nok ganger, blir det en sannhet til slutt? 

Alle forslag om å begrense ulvebestanden i Norge blir trenert, med alle mulige unnskyldninger som grunn. I Norge er vi utdannet til å tenke sjøl og tror ikke på alt som kommer fra miljødepartementet. I tillegg brukes det millioner på millioner av våre skattepenger for å få sakene utsatt/trenert slik at dyremishandlingen kan fortsette. Myndighetene sier at i grensetraktene (ulvesona) er tapene til ulv blitt meget få. Det er vel ikke så rart når bøndene der har sluttet med sau.

Min gamle kloke bestemor sa en gang: «Vi skal være takknemlige for at våre dyr ofrer livet sitt for at vi skal ha mat. Derfor skal de behandles godt.»

 Bruk stemmeretten i høst!