V-leder Granum: Venstre bør søke regjeringsmakt

VENSTRE BØR INN: Tida er inne for at Venstre går i regjering sammen med Erna Solberg og Siv Jensen, mener Roger Granum, fylkesleder i Oppland Venstre. KrF og partileder Knut Arild Hareide blir uansett stående utenfor regjeringen.

VENSTRE BØR INN: Tida er inne for at Venstre går i regjering sammen med Erna Solberg og Siv Jensen, mener Roger Granum, fylkesleder i Oppland Venstre. KrF og partileder Knut Arild Hareide blir uansett stående utenfor regjeringen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg 

Ved dette Stortingsvalget ønsket Venstre seg en blågrønn regjering. En regjering av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Valgresultatet la ikke til rette for det, men det la heller ikke til rette for noe regjeringsskifte, - så hva gjør vi nå?

Denne helgen møtes Venstres landsstyre for å gi Stortingsgruppa et råd om vegen videre. Det har vært sonderinger mellom Venstre og regjeringspartiene og de viktigste enigheter og uenigheter er klarlagt.

Roger Granum 

Det skal ikke stikkes under noens stol at det er betydelig uenighet på noen sentrale politikkområder for Venstre. Samtidig ser vi at de tre partiene ofte deler synet på enkeltindividets frihet, dets grunnleggende, liberale rettigheter i møte med en stadig større og voksende offentlig forvaltning. Der de rødgrønne ved valget hadde som ambisjon at staten skal vokse videre gjennom økt skattetrykk, har borgerlig side i det minste gjort ærlige forsøk på det motsatte.

Jeg er en utålmodig sjel på vegne av partiet mitt. Vi er ikke på langt nær mange nok, men jeg mener vi har mye viktig å bidra med. Da må vi søke makt. Og min klare anbefaling denne gangen vil være å søke regjeringsmakt.

De fire samarbeidspartiene er ulike partier med forskjellige politiske prioriteringer. Likevel har de klart å enes om statsbudsjettet fem år på rad. Noen år med mer skrik og skrål enn andre riktignok, men det viser at de fire partiene klarer å finne fram til gode løsninger som alle kan leve med.

Venstre har vært støtteparti i fire år. Vi har dermed prøvd det som jeg mener er det eneste alternativet til å gå inn i regjering. Og selv om vi fikk gjennomslag på mange viktige politikkområder i samarbeidsavtalen, så ga det ikke økt oppslutning hos velgerne. Regjeringen fikk æren for de populære tiltakene. KrF og Venstre fikk skylda for de upopulære. Flyseteavgiften var ikke engang Venstres idé, men likevel fikk vi skylda for å ha lagt ned Rygge.

Det sier seg selv at regjeringsdeltagelse for Venstre er betinget av politiske gjennomslag i forhandlinger på våre prioriterte områder. Det betyr at en ny blågrønn regjering vil ha sitt fundament nærmere sentrum i norsk politikk. Det vil fortsatt være en mindretallsregjering og vil måtte søke støtte i Stortinget fra sak til sak. Det bør være mulig å fortsette det gode samarbeidet med Krf om statsbudsjettet, selv om de nå har valgt et liv i opposisjon.

Jeg mener at det for oss i Oppland er flere områder der det er viktig at Venstre sitter rundt Ernas bord. Vi trenger en tett og god dialog med helseministeren, for å sikre et velfungerende sykehustilbud basert på den geografi vi faktisk har.

Vi trenger en tett og god dialog med samferdselsministeren, for å sikre framdrift på dobbeltsporet til Lillehammer og for å overbevise ham om at Bergensbanen bør gå over Nittedal og ikke under Sollihøgda.

Vi trenger en god dialog med klimaministeren, for å sikre framdrift på det grønne skiftet. Og han trenger hjelp fra Oppland til en balansert rovdyrforvaltning.

Vi trenger en god dialog med kommunalministeren. De fleste av våre kommuner er for små og trenger hjelp og belønningsordninger for å finne sammen i store nok enheter. Den nye regionen bør få en sterkere rolle her.

Vi trenger en god dialog med næringsministeren. Det må skapes nye jobber i hele landet. Det må satses på innovasjon og gründere og starthjelp til nyetableringer.

Vi trenger en god og mye tettere dialog med finansministeren. Reiselivet tåler ikke flere overraskelser på avgiftsområdet.

Vi er kort og godt tjent med en god og tett dialog med alle ministrene. Og det mest effektive vil være om noen av dem er Venstre-folk. Da får vi en blågrønn regjering. En liberal og raus regjering for folk flest, med nye idéer på lag med framtida.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags