Hva med de syke dyra?

KOMMUNALT ANSVAR: Spør lokalpolitikerne om hvordan kommunen skal ivareta behovet for veterinærer, spør innsenderne. Bildet viser veterinærene Lars Navelsaker og Annie Haavemoen.

KOMMUNALT ANSVAR: Spør lokalpolitikerne om hvordan kommunen skal ivareta behovet for veterinærer, spør innsenderne. Bildet viser veterinærene Lars Navelsaker og Annie Haavemoen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg
Dyrene våre skader seg og blir syke til alle døgnets tider sju dager i uken og da trenger de hjelp av veterinæren sin. Derfor er nødvendig tilgang på veterinærhjelp grunnleggende viktig for et forsvarlig dyrehold. Den offentlige veterinærvakten er til for å sikre alle dyr i Norge rask og god hjelp når de måtte trenge det.

I GD 2. oktober står veterinærer fram og forteller at de ikke klarer å fortsette i vakten på grunn av stor arbeidsbelastning og så lite godtgjøring at de ikke kan finansiere nødvendig fritid.

Selv om den offentlige veterinærvakten har fungert bra i mange år, har nemlig finansieringen ikke holdt følge med utviklingen. Trang økonomi gjør det tilnærmet umulig å sikre dyrene hjelp hele tiden i hele landet.

Denne gryende veterinærmangelen gjør fremtiden usikker for dyrene våre. I verste fall må man i områder uten veterinærvakt kvitte seg med dyrene sine eller flytte, da selv mindre uhell og sykdomstilfeller vil kunne gi unødvendig mye smerte og i verste fall død.

Ved å trekke seg fra vaktordningen, som altså er frivillig å delta i, sier veterinærene i Gausdal og Lillehammer, på en tydelig måte, fra om at nå er grensen nådd for hvor mye gratisarbeid og gratistid hver og en av dem skal måtte legge ned for å gi en god, forsvarlig vakttjeneste med kort responstid.

Veterinærdekning er tilsynelatende en liten sak i den store offentlige budsjettkampen, men det kan bety alt for dyrene som trenger hjelp.

Kommunene har et udiskutabelt lovpålagt ansvar for å sikre at det er nok dyrleger til å drifte den forsvarlige veterinærvakten de har ansvar for å organisere.

Minimumsmidler til veterinærvakt er øremerkede statlige tilskudd. Hvis dette ikke er tilstrekkelig her hos oss, ja, da må kommunene utfordres på å komme på banen med løsninger som gjør det attraktivt å delta i Veterinærvakten.

Alle som eier dyr, og er opptatt av at de skal få behandling og hjelp når de trenger det, bør spørre politikere og administrasjon hvordan de planlegger for å møte denne utfordringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags