Å bite seg selv i halen

Av
DEL

leserinnlegg
Ordtaket å bite seg selv i halen, henspiller på Ouroboros "haleslukkeren», en slange som er så umettelig at den fortærer sin egen hale. Det er nettopp det Oppland fylkeskommune sine politikere nå har gjort.

I fjor sa de nei til et initiativ fra komponist og forfatter Magnus Beite og kollega Stein Berge Svendsen om å opprette et tilbud om musikk, dans og drama ved Lillehammer videregående skole fra høsten 2018. Arbeiderpartiet fremmet saken i fylkesutvalget og flere partier var begeistret for ideen. Men utrolig nok kunne ikke de andre partiene støtte forslaget, fordi de ikke aksepterte måten forslaget hadde blitt reist på.

Ja, du leste altså riktig. Det var politisk flertall, men saken ble stanset på grunn av formaliteter. Blant annet uttalte Kari Anne Gjønnes fra Høyre at: "Når vi skal ta avgjørelser må det være en utarbeidet sak av fylkesrådmannen. Det må være en prosess i forkant. Prosessen har gått på bakrommet denne gangen. Vi har et alternativt forslag om at rådmannen skal fremme forslag i fylkestinget i desember. Det bør være et slikt tilbud på Lillehammer, for skoletilbudene bør være i samsvar med regionens naturlige fortrinn. Eksterne aktører har tatt initiativ, men vi kan ikke støtte det over bordet".

Forslaget fikk også motbør fra en samlet Gjøvik-region og fra et kobbel av politikere fra Gudbrandsdalen (GD 2.11, 2017). Dette neiet stanset selvfølgelig ikke initiativtakerne Magnus Beite og Stein Berge Svendsen. Dyktige som de er, fikk de til slutt lov av departementet å starte en privat videregående skole med disse tilbudene i Lillehammer. Oppstart vil være høsten 2019.

Godkjenningen utløser statsstøtte tilsvarende 85 prosent av det de offentlige videregående skolene får per elev, i dag ca. 175.000 kroner i året. Egenandelen for elevene vil være cirka 15.000 kroner i året. Som følge av fylkespolitikernes sendrektighet og en naiv tro på at man kunne klare å opprettholde et monopol på disse tilbudene ved Vinstra og Gjøvik, har vi nå fått en privat skole som kunne ha vært offentlig. Staten finansierer store deler av tilbudene. Og elevene må betale for noe de kunne ha fått gratis.

Skolen som heter Create vil knytte til seg lærere og mentorer i nasjonal og internasjonal toppklasse. Styreleder ved skolen, Magnus Beite, er ingen hvem som helst. Han står også bak etableringen av LIMPI (Lillehammer Institute of Music Production & Industries) hvor det er litt av et internasjonalt stjernegalleri som er hentet inn for å bistå i utdanningen. Det er nok å nevne musikk og låtskriverprodusentene Stargate som har vunnet Grammy og produsert låter for Rihanna og Beyoncé.

Tenk på hvilke muligheter man nå går glipp av for et mulig faglig samarbeide innen musikk, dans og drama mellom de offentlige skolene på Gjøvik, Lillehammer og Vinstra- Best sammen? Forstår man egentlig hva man sa nei til? Jeg tror ikke det. Og nå er det for sent.

Det er åpenbart at etableringen av Create på sikt vil svekke de offentlige tilbudene som i dag eksisterer. Kanskje det på sikt vil bety spikeren i kista? Dessverre har vi bare oss selv å takke. Samtidig er det bare å ønske nyetableringen lykke til. Dette er åpenbart et betydelig aktivum for Lillehammer som by. Og heldige er de elevene som får denne muligheten fra høsten av.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags