Villreinen i Rondane

Høyre-lederen i Nord-Fron vil ha slutt på ordinære villreinjakt i Rondane.

Høyre-lederen i Nord-Fron vil ha slutt på ordinære villreinjakt i Rondane. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnleggVillreinen i Rondane, eller etter hvert mangel på villrein i enkelte områder i Rondane, skaper store konflikter og dilemmaer for næringsutvikling i kommuner som grenser til dette området. Forvaltningen peker hele tiden på at mennesker i nærheten av villreinen er problematisk, ettersom den er så sky.
 

Denne situasjonen er evigvarende, så lenge vi ikke ønsker å se andre løsninger på utfordringene enn det vi gjør fra skyttergravene i dag. Jeg mener vi må snu hele forvaltningen på hodet!

Hvorfor er villreinen redd mennesker? Jo, fordi mennesker jakter på villreinen, og har gjort dette i flere hundre år. Hvis det er slik at Rondane reinen er så genetisk unik og bevaringsverdig, så tenker jeg at det første vi må gjøre, er å fjerne trusselen som gjør at reinen frykter mennesker, nemlig opphør av all tradisjonell villreinjakt på denne ekstra sårbare stammen!

Jeg må si jeg er overrasket over at forvaltningen skylder på turiststrømmen som forklaring på at reinen har sluttet å oppholde seg og trekke over visse områder. Disse områdene sammenfaller også med der det er størst tetthet av jegere og bilvei. Det kan ikke være slik at reinen som tenderte til å trekke/oppholde seg i visse områder rett og slett er skutt ut? Jeg har i hvert fall kjennskap til at jegere fra Otta stort sett satt i biler og Campingvogn på Spranget, og ventet på at reinen skulle komme forbi. Jeg regner også med at de fleste andre jegere tenker at det er enklest hvis reinen skytes nærmest mulig en bilvei!?

Jeg foreslår at all tradisjonell jakt på villrein i Rondane opphører umiddelbart. Regulering av stammen kan kanskje utføres av utvalgte parkforvaltere, eller ansatte jegere i en annen form enn den som er i dag. Samtidig må forvaltningen se på tiltak som kan gjøre at reinen blir mindre redd mennesker. Dette truer ikke den unike genetikken til reinen, men kanskje hobbyen til et nemndmedlem eller to.

Vi har et par tamreinlag som naboer som har gjort et fantastisk arbeid med sin rein de siste åra, som helt sikkert stiller både kompetanse og kanskje bistand i arbeidet med reinen. Og så tror jeg at vi må slutte å opprette nemnder som forvalter sin egen hobby.

Hvis Rondanereinen mister noe av frykten for mennesker, så er egentlig alle problemer løst. Reinen kan formere seg, leve og trekke normalt uten frykt for å bli skutt. Næringslivet og turismen trenger ikke lenger båndlegges på samme måte som før, da deres aktivitet ikke lengre forstyrrer reinen på samme måte.

Jakt på villrein i Rondane har utrolig liten økonomisk verdi, sammenlignet med all annen næringsaktivitet rundt dette området. Villreinen kommer uansett til å tape denne kampen hvis vi ikke endrer oppfatning og praksis i forvaltningen av disse dyrene. Vi som næringsutøvere i kommunene rundt Rondane, vil få unike muligheter til næringsutvikling rundt Rondane og villrein hvis vi greier og løse denne evigvarende floken på en bedre måte.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags