Er Finnskogens verdier mindre verdsatt enn Sør-Frons?

Kraft: Ikke aktuelt, mener Sør-Fron kommune om at området mellom Gålå, Kvitfjell og Skei kan være aktuelt for vindkraft. Er dette området mer verdt enn områder på Finnskogen?Foto: Asmund Hanslien

Kraft: Ikke aktuelt, mener Sør-Fron kommune om at området mellom Gålå, Kvitfjell og Skei kan være aktuelt for vindkraft. Er dette området mer verdt enn områder på Finnskogen?Foto: Asmund Hanslien

Av
DEL

leserinnlegg 

Spørsmålet går til Sør-Fron kommune som, 7. februar i GD, slår fast at fjellplatået mellom Gålå, Kvitfjell og Skei ikke er egnet som utbyggingsområde for vindturbiner. Det argumenteres for områdets verdi som uberørt, sterke frilufts- og rekreasjonsverdier, turistnæringer og fritidsbebyggelse. Etter vel 7 års aktiv kamp mot vindkraftetablering i Finnskogens villmarkspregede områder i nord, har jeg full forståelse for bekymringene. Likevel er det et paradoks at Sør-Fron kommune, som medeier i Gudbrandsdal Energi, ikke har betenkeligheter med å overkjøre tilsvarende verdier i nabodalføret grunnet egne økonomiske interesser i Raskiftet og Kjølberget vindkraftanlegg. Er kommunen seg selv nok?

Da Gudbrandsdal Energi presenterte sine investeringsplaner i Raskiftet vindkraftverk, Trysil og Åmot kommuner, ble planene solgt inn med underteksten: Mer kraftkroner i slunkne kommunekasser (ref. leder i Dølen 16. juni 2016). Ikke uventet ble investeringer i vindkraft på bortebane møtt med begeistring av lokalpolitikerne i eierkommunene Nord- og Sør-Fron, Ringebu og Øyer. Viktigheten av å ha flere bein å stå på ble understreket som en styrke for selskapet, og i alles interesse. Nord-Fron-ordfører Rune Støstad (Ap) karakteriserte Raskiftetprosjektet som spennende og positivt.

I dag har Gudbrandsdal Fornybar AS en eierandel på 50 prosent i Austri Kjølberget DA, tidligere Austri Vind DA, og har investert ca. 260 millioner kroner for en eierandel på 20 prosent i Austri Raskiftet DA.

Raskiftet vindkraftverk ble offisielt åpnet 12. desember 2018, og har allerede rukket å tilføre lokalmiljøet betydelige støyplager på opptil flere kilometers avstand – på begge sider av Osensjøen. For Kjølbergets del kan en investeringsbeslutning være nært forestående, ifølge tiltakshaver.

Vil Sør-Fron kommune utøve solidarisk sinnelag ved å vende tommelen ned for vindkraftutbygging midt i Finnskogleden, Finnskogens fremste varemerke? Bygges Kjølberget vindkraftverk vil det få store konsekvenser for pågående arbeid med å få Finnskogen nominert til UNESCOs verdensarvliste. Ser fram til svar.

Les også: NVE vil ha vindmøller mellom Gålå og Kvitfjell: Totalt uaktuelt, mener hytteforening

Les også: Åpning av Raskiftet vindkraftanlegg

Les også: Beboere fortviler: – Som å ha en kjøleskapsmotor i hodet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags