Vindmøller etter prinsippet "ute av syne, ute av sinn"!

Døla-ordførere applauderer GE-satsing på vindkraft, men vil ikke ha vindmøller i egne kommuner.

Døla-ordførere applauderer GE-satsing på vindkraft, men vil ikke ha vindmøller i egne kommuner.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg
Dette er dessverre en realitet, og konkret vises dette gjennom kommunenes tilnærming, hvor man enten direkte eller indirekte går inn på eiersiden i prosjekter plassert i en annen kommune!
Et eksempel på dette er kommunene Nord- og Sør-Fron, Ringebu og Øyer, som via eierinteresser i Gudbrandsdal Energi har gått aktivt inn i utbyggingsprosjektene for Raskiftet og Kjølberget i Hedmark gjennom selskapet Austri Vind. Det er sågar en ordfører som er freidig nok til å hevde at dette er spennende og positivt! Men, for hvem? Ikke for oss som er direkte berørte i hvert fall!
 

Hos seg selv derimot, eksempelvis på platået mellom Gålå, Kvitfjell og Skei, sier de det fullstendig uaktuelt å ha vindkraftverk, fordi dette området visstnok skal ha så stor verdi i flere sammenhenger! Vi som nå ser og føler på konsekvensene av de nystartede vindturbinene på Raskiftet, og frykter utbygging på Kjølberget, er de første til å ha full forståelse for dette synspunktet!
 

Men hva med Finnskogens verdi? Hvorfor har Finnskogen lavere verdi enn dette området? Er det på grunn av at turbinene er ute av syne fra Gudbrandsdalen?
 

Det jobbes blant annet for å få Finnskogen inn på UNECOS verdensarvliste! Hvor er kollegialiteten?
Hva om vi gikk i gang med planer om utbygging av vindkraft på deres område etter samme modell?
Hvilke refleksjoner/tanker avstedkommer dette hos dere i Gudbrandsdalen?

En annen tilnærming er den som Våler kommune har tatt i forhold til Finnskogen, hvor man plasserer og applauderer utbygging på grensa til nabokommunene. I praksis helt ute av syne for egne innbyggere og Vålers sentrum, og så langt unna egen synssfære at det ansees som uviktig! «Ute av syne – ute av sinn…!» Også her er prinsippet «først seg selv, og siden seg selv» på bekostning av alle andre!
Det er usedvanlig kortsiktig og lite kollegialt overfor øvrige kommuner og bebyggere i området!
Det er sågar så ille at de er villige til å ofre hele Finnskogen til egen marginale vinnings fordel, mens øvrige berørte kommuner og turistnæringens interesser gir man fullstendig blanke i …

Det er trist å si det, men dette minner meg nærmest om det vi ser i konseptet «reality-TV» (Big Brother, Farmen, Ex on the beach osv.), hvor hver især kjemper for sitt alene, mens alle andres behov er totalt uviktige!
Det er sågar gunstig og motiverende for den enkelte at konsekvensene av egne handlinger går ut over de andre, fordi man på den måten oppnår egen vinning!
 

Det er imidlertid verdt å merke seg at regiteamet i «Vindkraftutbyggings-spillet», er kraftbransjen og kapital-interessene, som har fått med seg Staten, politikerne, OED og NVE!

Resultatet blir i realiteten anarki, hvor vi alle over tid vil tape – Norsk natur vil raseres!
De som vinner på at kommunene biter på disse «sukrede pillene» er utbyggingsselskapene, og ikke minst kapitalkreftene som står bak disse!
Man er så kortsiktig og lite helhetlig tenkende, at man med åpne øyne selger ut våre kraftressurser til utenlandske investorer for all fremtid! Man har fortsatt ikke på sentralt politisk nivå sikret seg hjemfallsrett for vindkraft – konsekvensen er ubotelig skade på Norsk natur, og at vi totalt har gitt fra oss kontrollen over kraftindustrien!

«Nisselua» må åpenbart ha sunket helt ned til skuldrene!
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags