Noen bør helt klart interessere seg mer for hva som foregår

Det har vært åpenhet om håndteringen av Lillehammer skifestival, skriver ordfører Espen Granberg Johnsen.

Det har vært åpenhet om håndteringen av Lillehammer skifestival, skriver ordfører Espen Granberg Johnsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg  

Med et lite søk på Lillehammer kommunes offentlige nettside etterfulgt av et par tastetrykk, kan en finne sak nr. 87/15 i formannskapets møte den 17. november 2015. Saken heter «Lån til Lillehammer skifestival.» Tilsvarende sak ble behandlet i Gausdal kommune 24. november samme år. Den ble fremlagt for formannskapet og åpent debattert. I protokollen framgår det at saken ble vedtatt mot 4 stemmer.

I GD 23. november har politisk redaktør Hallvard Grotli omtalt saken om lånet med begrepene «dekkoperasjoner» og økonomisk «gråsonevirksomhet». Begrepene henspiller til at vi som politikere driver med ting som ikke tåler dagens lys. Dersom det er GDs holdning, er det svært alvorlig.

Grotli trekker opp av hatten en konspirasjonsteori. Gråsonen han sikter til må være formannskapet i Lillehammer kommune med sine folkevalgte representanter fra Ap, SV, V, Sp, MDG, H og KrF. Sakspapirene blir sendt ut en uke før formannskapsmøtet og legges åpent ut på nett. Møtet er åpent for media og allmenheten. Det skrives protokoll fra møtet i etterkant som er tilgjengelig for alle, også for GDs politiske redaktør. At han sjelden er tilstede har jeg ingen ting med, men det er en minste forventning at det som blir formidlet faktisk reflekterer det som sies og gjøres i disse åpne møtene, selv om det er flere år etter at det faktisk har skjedd. Saken Grotli er opprørt over ligger åpent tilgjengelig på hjemmesiden til Lillehammer kommune. Saken ble debattert i et åpent formannskap, der både innbyggere og presse har anledning til å være tilstede. Så, ja; politisk ledelse har vært kjent med dette, fordi formannskapet har vedtatt det.

Noen stemte for å bruke midler for å styrke selskapet, mens andre mente at det å satse på skiarrangement i regionen ikke burde prioriteres. Med andre ord en god demokratisk prosess. Det er ikke dekkoperasjon og det er ikke gråsone. Det er åpent debattert og vedtatt.

Så til det Grotli finner meget mistenksomt; kommunens folk, altså rådmannens stab, er representert i kommunalt eide selskaper. Styret i LGE bestod den gangen saken ble debattert bl.a. av ordførerne i Lillehammer og Gausdal. LGE AS forvalter Lillehammer og Gausdal kommuner sine verdier i Eidsiva, og vedtar et årlig utbytte til eierkommunene. Penger som skal komme kommunene til gode. Kommunene er politisk styrt. Å vedta å bruke penger til det som er motoren i vintersportssatsingen vedtatt i 2006, er ikke kritikkverdig etter min vurdering. Men fordi det var viktig at dette skulle være allment kjent og foregå i åpent lende, ble saken likevel, uten at det var formelt nødvendig, lagt fram for formannskapene.

Det ser ut til at Grotli er overrasket over at Lillehammerregionen har vinteridrett som et satsingsområde. World Cup Lillehammer er regionens viktigste årlige arrangement når det gjelder markedsføring nasjonalt og internasjonalt. Arrangementet har hvert år mellom 80 og 100 millioner TV-seere, og er en viktig del av regionens fundament for vintersportssatsingen. Når politikerne vedtar å gi lån eller tilskudd, følger vi i grunn bare opp vår egen strategi og visjon om å være Europas mest komplette vintersportsdestinasjon. En kan rent politisk være uenig i satsingen på vinteridrett. GDs politiske redaktør må gjerne mene det, naturligvis. Men da bør det argumenteres ærlig og redelig om det. Så, ja: Noen bør helt klart interessere seg mer for hva som foregår.

Les også: Tid for utlufting i selskaper i Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken