Lillehammer Innlandets arkivhovedstad?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Innlandet har allerede bestemt at fylkesarkivet skal lokaliseres på Lillehammer. Statens vegvesen har allerede sitt regions-arkiv på Lillehammer, og kan opprettholde denne lokasjonen også etter den pågående omorganiseringen. I kombinasjon med et veletablert IKT miljø finnes det derfor gode forutsetninger for at Statsarkivet skal velge å lokalisere sin enhet på Lillehammer. På denne måten kan Lillehammer bli den nye arkivhovedstaten i Innlandet. Det er et ambisiøst, men realistisk mål. Nå er det behov for en politisk innsats for å få det i havn.

Vi har mistet mye i forbindelse med regionreformen, men vi har også fått noen muligheter. Det gjelder blant annet lokalisering av fylkesarkivet på Lillehammer, som har gitt oss et sterkt arkivmiljø i byen. Nå kan vi bruke denne muligheten til å gjøre Lillehammer til Innlandets nye arkivhovedstad.

Sentralt i dagens arkivenheter er behovet for IKT kompetanse. Det er et område der Lillehammer allerede kan by på et spekter av IKT bedrifter som gjør at vi har god tilgang til IKT kompetanse i byen. Lillehammer har allerede et veletablert arkivmiljø som gir gode muligheter for rekruttering av øvrig kompetanse og samarbeid mellom enheter for videreutvikling.

Statsarkivet som nå er lokalisert på Hamar har tidligere vurdert muligheten for samlokalisering med fylkesarkivet i Lillehammer. Ideen er derfor ikke ny. Arkivet er fortsatt lokalisert på Hamar, men en varig lokalisering er fortsatt ikke avgjort.

Regjeringen har mål om å flytte statlige arbeidsplasser ut av Storbyene. Hamar er ingen storby, men med sin nærhet til Oslo og Akershus er de på mange måter en del av Stor-Oslo -regionen. Det bør derfor være i regjeringens interesse å lokalisere Statsarkivet på Lillehammer.

Argumentene for flytting av Statsarkivet til Lillehammer er gode. Her er det god tilgang til kompetanse og muligheter for samlokalisering med et annet stort arkivmiljø som fylkesarkivet. Det vil være svært nyttig for Statsarkivet for videreutvikling av tilbudet og tilgangen til kompetanse. For Lillehammer vil det bety et nytt kompetansemiljø og flere statlige arbeidsplasser i byen. Ideen er ikke ny, og muligheten er der. Dersom vi skal lykkes må det settes inn et stykke politisk arbeid for å vise myndighetene at Lillehammer vil være det beste valget for lokalisering av Statsarkivet.

Mizanur Rahaman, Gruppelder (SV), Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken