"Tid for opprykk"

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Politisk redaktør Hallvard Grotli i GD hadde en interessant kommentar om Lillehammer-regionens næringsliv sist fredag og maner til samarbeid og lederskap med tanke på opprykk, - men opprykk til hva?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Han nevner Swix, skole og kompetanse, NTG, HiL, Olympiaparken, renovasjon av Lillehammer hotel (?) og Idrettens Hus. Alt sammen vel og bra. Men jeg får ikke helt tak i hva slags opprykk vi står foran og hvorfor.

Mange av de mest kjente vintersportsstedene i verden har vært arrangørbyer. Å påta seg store idrettsarrangementer har for de fleste vært tunge økonomiske løft og et middel for å bli kjent og skape seg et omdømme som populært reisemål. Målet har for de fleste ikke vært å bli en stadig bedre arrangør av idrettsmesterskap, men et bedre besøkt reisemål for turister.

Så når redaktøren mener Lillehammer er klar for opprykk, mener han da som reisemål eller som arrangørby? Kanskje mener han begge deler? Men lar det seg så godt kombinere?

Planica, Oberstdorf, Lahti, Sapporo og Trondheim er alle er kjente arrangørbyer. Hvor mange planlegger å legge vinterferien sin dit? Nesten ingen.

Whistler Blackcomb, Val-d’Isère, St. Anton, Gstaad, Val Gardena, Åre, Hemsedal og Trysil derimot er kjente reisemål som prioriteterer skiturister. De har vært arrangørbyer, men nå er de populære reisemål og alle nye investeringer handler om å legge til rette for besøksindustrien. Det er her arbeidsplassene ligger. Idrettsarrangementene gir mest dugnad. Og publikum følger mer og mer de store begivenhetene på TV, dessverre.

Det er fortsatt god plass for idretten i Lillehammer-regionen, men vi må snart komme oss videre. Det er tid for opprykk. Enig med Grotli der altså. Vi må skape nye og lønnsomme arbeidsplasser. Lillehammer må finne tilbake til sin posisjon som en av landets ledende turistdestinasjoner. Det har nesten ikke vært utvikling siden 1994. Selv om det er gode nyheter at Lillehammer hotell skal pusses opp, registrerer vi også at selve OL-hotellet i Hafjell legger ned og bygges om til leiligheter. Det samme har skjedd på Nordseter. Og Sjusjøen.

Dagens politiske flertall mener det er god næringsutvikling å satse på et nytt OL. Jeg er redd for at det blir å rykke tilbake til start. Et nytt OL kan kanskje gi oss et nytt etterbruksfond og noen nye idrettsanlegg, - hvis vi engang skulle lykkes. Men vi trenger å ha kommunens fokus, ressurser og investeringer rettet mot helt andre områder om vi skal lykkes med næringsutvikling som kan gi varige og sikre arbeidsplasser, - for ikke å snakke om alle de oppgaver som faktisk er kommunens ansvar.

Vi har forskningsbasert reiselivskompetanse på HiL. La oss bruke den. La oss komme oss videre fra der vi er nå.

Det er tid for opprykk.

Lillehammer må finne tilbake til sin posisjon som en av landets ledende turistdestinasjoner

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken