Lillehammerskuta har stø kurs mot havari

Hilde Jorunn Hoven mener kommuneøkonomien får Lillehammer til å likne en havarist.

Hilde Jorunn Hoven mener kommuneøkonomien får Lillehammer til å likne en havarist.

Av
DEL

leserinnlegg
Ap har sittet med ordførermakta i Lillehammer siden krigen. I 73 år. Lillehammer (og Fåberg) har i etterkrigstida utviklet seg til en kommune som på mange måter er bra å bo, og det skal Ap ha mye av æra for. Det gikk bra i nesten 70 år, men nå gjør det ikke det lenger. Det holder på å rakne. Skuta er på feil kurs.

Vi i Sp har i denne perioden sittet i opposisjon og sett faresignalene tydeligere og tydeligere. Vi har advart mot det som skjer, blant annet mot det grenseløse låneopptaket, sløsingen og kuttene i helsesektoren. Vi er overhørt og gjort narr av. Ap, SV og V vil ikke høre, og kaller det «bekymringshysteri» og negativitet. Men kommuneøkonomi er som privatøkonomi; har du ikke råd til vintersko til ungene, skal du ikke kjøpe Jaguar eller spandere runder på alle på puben, heller.

Vi ser en dekadanse. Overdreven forfinelse og livstretthet.


Ap, SV og V prioriterer nemlig kino med fem saler og Norges beste lydanlegg, Terrasse uten spørsmål om prislapp, kunstmuseum, Weidemann-sal til titallsmillioner for å motta et bilde verdt to, OL-søknad selv om de vet det er bortkasta penger, Idrettens hus, ekstravagante nybygg framfor vedlikehold, overskridelser i hundremillionersklassen i byggeprosjekter, 253 millioner kun for manganrensing – en hinsides pengebruk som verken øker vanntryggheten eller gir oss reservevann, firefelts motorveg for 16 mrd (11 mrd i bombenger) selv om dagens veg er sikker og mer enn bra nok, dyre skiarrangementer uten publikum hvis regnskap holdes skjult og ender i pinlig konkurs, gir Olympiaparken hemmelig sugerør i kommunekassa, Kina-reise, bruk av private vikarbyrå, grenseløse låneopptak uten å spørre om nødvendighet eller konsekvenser, bruk av dyre konsulentfirmaer til unyttige formål og gratis OL-jubileum for eliten.

Ap har hatt ordføreren og makta for lenge. Det har, som sagt, gått bra i nesten 70 år, men når problemene nå dukker opp, går det prestisje i politikken. Vil ikke innrømme feil, for det er ikke andre å peke på. Må late som at alt går bra.

Det er innbyggerne som må betale. Både vi som er her i dag og de som kommer etter oss. Både i form av økte eiendomsskatt og kommunale gebyrer, men også i form av dårligere tjenestetilbud. Også ansatte innen helse og lærerne betaler prisen for overdådigheten. Pleierne må løpe enda fortere og lærerne får enda flere elever i klasserommet.

Milliarder i nye lån skal betales -med renter- over driftsbudsjettet og over vann- og avløpsregninga. For det er i helse og skole kutta kommer. Ikke IT eller plan, finkultur eller idrett.

Derfor ser vi en eldreomsorg i krise. Både hjelpetrengende og ansatte strever med å få dagene til å henge sammen. Stillingskutt på 40,7 årsverk i 2016 medførte ikke en eneste krone i besparelse, men åpnet pengesluket slik at et sted mellom 70 og 80 millioner helsekroner rett og slett ble sløst bort på grunn av for få faste ansatte og for få sengeplasser.

Og skolen slipper heller ikke unna. Ifølge kvalitetsmeldinga for 2018, er det kutta 31,3 lærerårsverk i grunnskolen siden 2014!

Lillehammer er på skammelig 403. plass på kommunebarometeret for pleie og omsorg og på en 336. plass for saksbehandling. Og på 330. plass for økonomi i 2018 - og det er FØR effekten av lånefesten har slått inn!

Samtidig betaler innbyggerne en av landets høyeste eiendomsskatter, skyhøye kommunale gebyrer og SFO-priser. Og, om galskapen ikke stanses: verdens største bompengeregning for motorvegen.

Denne kommunestyreperioden har føltes som å stå på brua på "Helge Ingstad" med Ap, nå Ingunn Trosholmen ved roret, og se tankskipet "Sola" komme rett i mot. Hvor vi i Sp har ropt stadig høyere om at kapteinen måtte endre kurs for å unngå havari, men hvor kaptein Trosholmen velger å overhøre advarslene og nødsignalene, men setter på sitt beste smil, forteller passasjerene at bra alt går bra - og gir litt ekstra gass!

Lillehammer trenger ny skipper! Og mulig også en havarikommisjon!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags