Lungerehabilitering, uvisshet for alle?

Granheim Lungesykehus tilbyr spesialisert lungerehabilitering. Arkivfoto: Torbjørn Olsen

Granheim Lungesykehus tilbyr spesialisert lungerehabilitering. Arkivfoto: Torbjørn Olsen

Av
DEL

Leserbrev
Da Ringen Rehabilitering vant anbudet om å ha grupper av lungesyke ved sitt etablissement, la vel Helse Sør-Øst grunnsteinen for å ødelegge Granheim bit for bit. Hvorfor stengte de en etasje pga. ei branndør som lett og uten store kostnader kunne byttes ut, og nesten samtidig gi Ringen rehabilitering på Moelv tilgang på lungepasienter? Så nær Gausdal.

Jeg har vært på Ringen som lungesyk. Det kan ikke måle seg med Granheim. Der var ingen lungelege. Jeg sloss mot parfymelukt fra andre pasienter, og satt mye på rommet og spiste. Jeg kunne ikke benytte dusjanlegget/bassenget pga. damp og parfymerte produkter hos medpasienter. Fellesarealer ble angstfylte for meg, da jeg aldri visste når jeg måtte gå unna.

Ringen har gode kunnskaper om Parkinson, vet jeg, og i tillegg har de grupper for kreftsyke. Men å dele deres fasiliteter med tre diagnosegrupper virket rotete, da vi alle har spesielle behov.

Nå leser jeg igjen i media at Ringen Rehabilitering er solgt, og ny eier tilbyr sine fasiliteter inkl. Granheims kompetanse, hvis Granheim legges ned.

Det er gratis å være på Granheim Lungesykehus, noe det ikke er i privat rehabilitering. Det har mye å si for mange som kanskje kutter ut rehabilitering pga. dårlig råd.

Er dette lobbyvirksomhet? Jeg undres bare. Om ikke Alice Beathe Andersgaard finner plass for «Granheim» på Sykehuset i Lillehammer, er det jo forkunt å sende oss til Ringen. Problem løst!

Alle varianter av hvor Granheim skal etableres på Sil er nå så mange at jeg har mista oversikten. Vi ser at det byr på problemer å få til 10–12 senger for lungesyke der. Og senger er det minste vi trenger, det er treningen og informasjonen om lungesykdommer som er livsnerven vår. Akuttinnleggelser får vi på 11B

Om man går tilbake til den tiden da Granheim hadde 38 senger og nok ansatte, kan man vise til gode resultater for lungerehabilitering. Dette kommer aldri igjen om det ødelegges nå. Verken sykehus, rehabiliteringsplasser eller kommuner kan erstatte Granheim Lungesykehus på noen måte.

Er vi virkelig så lite verd? Vi vet at vi har en lavstatusdiagnose, men vi har livets rett som alle andre. Vi har rett på maksimalt tilrettelagt hjelp fra helsevesenet som alle andre.

Vi står samlet for å bevare Granheim Lungesykehus, og for å få landets politikere, styret i Helse Sør-Øst og Regionalt Helseforetak til å høre på oss og de ansatt i denne saken. Som før sagt er det ingen skam å snu, det gir mer respekt enn å kjøre over oss til fordel for penger.

Nå håper jeg på at det nye Innlandet fylke sine politikere, i alle fall ordførere, går sammen om å redde Granheim. Det blir en vinn/vinn situasjon, da det ikke er billig og ansette spesialister til alle diagnoser i kommunal rehabilitering. Hører gjerne fra dere.

Bjørg Haave, Ringebu


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags