Gå til sidens hovedinnhold

Gaven som forandrer alt

Artikkelen er over 4 år gammel

I jula har mange barn fått et kjæledyr som gave. Barna har dermed fått ansvaret for et levende liv –et liv som ikke kan byttes bort i Marcus og Martinus-CDen i romjulen.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bare så det er sagt: Kjæledyr kan være en stor glede og øke livskvaliteten både for store og små i en familie. Barn som bidrar til å ta seg av dyr lærer mye om empati og omsorg. Kjæledyrhold kan gi barn trygghet i hverdagen, og bidra positivt til barnets utvikling.

Forskning viser at mennesker kan oppleve store helsegevinster dersom de har kjæledyr: Å ha dyr forebygger en rekke livsstilssykdommer. Vi kan bli fortere friske, både av fysisk og psykisk sykdom. Kort oppsummert kan vi leve lenger og bedre.

Kjæledyr gir oss altså mye. Men gir vi alltid like mye tilbake? Dessverre tyder mye på at litt for mange glemmer akkurat det: At vi også har en plikt til å gi mye til kjæledyrene våre. Å gi bort en slik plikt til barn kan få uheldige konsekvenser.

Dyrevelferdsloven er klar og tydelig. Dyr har egenverdi, uavhengig av nytteverdien for mennesker.

For den som er opptatt av dyr, bør dette være så pass opplagt at man ikke trenger lovregulering: Kjæledyr er levende vesener. Individer med egne behov. Og de er totalt prisgitt oss som skal passe på dem.

Ansvaret er omfattende: Dyret skal beskyttes mot smerte, skade og sykdom. Det skal få mat som er riktig for arten. Og dyrene har ulike behov for sosial kontakt og mental stimulering.

Foreldre og besteforeldre bør derfor ha stilt seg selv en rekke spørsmål før de bestemmer at deres barn og barnebarn er klare for å ta ansvar for et dyrs liv.

Har barna, og de voksne, egentlig tid til å ta seg av dyrets behov? En hund skal ikke bare luftes et par ganger i døgnet – den er et sosialt dyr som trenger mye oppmerksomhet og stell også utenom do-runden rundt kvartalet. En del dyr bør ikke stå i bur alene. Andre har behov for større bevegelse, og bør slippes ut av buret daglig. Har dine barn og din familie mulighet og tid til det?

Har vi egentlig økonomi til å ta oss av dyret i det daglige? Har vi råd til riktig fôr, til stell og rengjøring, til utstyr som kreves for å gi dyret stimulans? Klarer vi å finansiere undersøkelser, medisiner og behandling dersom dyret blir sykt eller skadet? Å operere en korsbåndsskade på en hund krever samme kompetanse, ferdigheter og utstyr som å gjøre det på et menneske. Resultatene er like gode. Men som dyreeiere må vi ta hele regningen selv. Er vi i stand til det?

Har vi egentlig kunnskap nok om dyret, og hvilke behov det har? Vet vi hvor stor plass det trenger? Kan vi nok om hva som er sunn mat for denne arten? Vet vi hvilke sosiale behov dyret har? Er du klar over at enkelte dyrearter helst ikke bør bo sammen, mens andre ikke bør være alene? Vet du hvilke? Vet du hvilke sykdommer dette dyret ofte kan få? Kjenner du igjen symptomene, og vet du når dyret trenger behandling? Vet du hvilke sykdommer som typisk kan smitte mellom dyr og menneske?

Har vi egentlig tenkt nøye gjennom hvem i familien som skal ha hovedansvaret? Dyrehold innebærer som vi ser mye praktisk arbeid. Mange kjæledyr er gitt bort i julegave til barn i år, men etter loven kan ikke barn under 16 år ha hovedansvaret for dyr alene. Det er det en grunn til: Som dyrleger må vi jevnlig ta oss av hamstere og kaniner som er feilernært, eller har fått for lite mat og vann. Noen har åpne sår fordi ingen har gjort rent i buret. Dyret har rett og slett gått for lut og kaldt vann fordi ingen voksne har passet på at barnet faktisk følger opp dyret godt nok.

Er vi egentlig sikre på at det passer å ha det samme dyret om tre år – eller om fem? Kjæledyret er et familiemedlem som skal følge deg i årevis. Barnet ditt skal gjennom puberteten – hva om interessen for dyret, og viljen til ansvar, endres? Hva om livssituasjonen til hele familien endres – hvordan påvirker det omsorgen for dyret?

Har vi egentlig tenkt over at vi må være mer hjemme enn før, både i hverdagen og feriene? At det blir vanskeligere å reise? Blir det like kjekt med hund den dagen kjæledyret står i veien for den to-ukers sydenferien?

I sum: Har vi rett og slett en livssituasjon og en livsstil som gir rom for et dyr i livet vårt – et dyr som er avhengig av vår omsorg tjuefire timer i døgnet i mange år fremover?

Et kjæledyr kan være et fantastisk tilskudd til folks liv. Men livet vårt forandres når vi over natten får fullt ansvar for et levende vesen. Slike forandringer bør ikke gis bort som gave, men være resultat av lange og grundige overveielser. Levende dyr er rett og slett ikke egnet som julegaver. Vi håper de som likevel har gitt bort et liv i julen, har tenkt seg nøye om. Et liv kommer ikke med byttelapp.