Nå begynner jeg også å bli redd!

Av
DEL

leserinnlegg
Folkehelseinstitutt (FHI) opererer med et tall som er helt hinsides. Ifølge TV2.no anslår FHI at mer enn 700.000 nordmenn vil bli syke av koronaviruset. Av disse anslår de at mellom 22.000 og 30.000 vil havne på sykehus. Et sted mellom 5.500 og 7.600 vil ha behov for intensiv behandling.

Kina har hatt 81.416 smittede med sine 1.386 milliarder innbyggere. Vi må ta med at Kina var det første landet som ble rammet. De hadde ingen erfaring.

Italia har 47.021 smittede med sine 60.48 millioner innbyggere. Italia er det ladet som er rammet hardest i verden. Helsemyndighetene i landet hadde litt mer erfaring enn Kina på forhånd.

Iran har 20.610 smittede med sine 81.16 millioner innbyggere. Landet som verken har tilstrekkelig verneutstyr eller myndigheter som tenker noe særlig på sitt folk.

Spania har 25.374 smittede med sine 46.66 millioner innbyggere. Landet er hardest rammet i Europa.

Frankrike har 12.624 smittede med sine 66.99 millioner innbyggere. Landet er tredje hardest rammet i Europa.

I følge FHI blir 700.000 smittet i Norge med sine 5.386 millioner innbyggere!? Vi tar med det faktum at helsemyndighetene her til lands har fått mye mer erfaring om viruset enn både Kina, Italia, Iran og Spania hadde.

Jeg vil gjøre leseren oppmerksom på at tallene kan ha justert seg opp etter at teksten ble skrevet. Men all fornuft tilsier at noe må være alvorlig galt når så mange kan bli smittet i Norge, mot all fornuft.

Nå må jeg innrømme at jeg ikke vet hva FHI mener med begrepet «anslå». Mener de at de tror 700.000 blir smittet? Mener de at de tror 700.000 kan bli smittet? Eller mener de at de tror i ytterste konsekvens kan 700.000 bli smittet? Hver av spørsmålene betinger at visse kriterier er oppfylt. Hva tenker FHI at kriteriene er?

Ja, nå blir jeg også redd. Jeg er både litt eldre og i risikogruppen. Andelen mennesker over 67 år i Norge er ifølge SSB 15%. Dette utgjør litt over 800.000 mennesker. Det vil si, hvis bare de over 67 år blir smittet, så vil dette nesten ramme alle sammen. Siden de fleste eldre folk sliter med et eller annet, vil dødstallene være hinsides store. Men hvis smitten og dødstallene fordeles mellom de som er over 67 og de som er under men i risikogruppen, kan det lette trykket på eldre.

Nå har jeg jo låst meg inne av frykt og funderer over visse ting. Regjeringen har jo også fått fullmakt til å forta seg visse handlinger momentant, det vil si uten å gå gjennom stortinget. Hva var politikerne redde for? Selv om det opprinnelige forslaget er blitt strammet opp er det mye regjeringen kan gjøre. Alt avhenger av viljen.

Vil politikere være villige til å plassere væpnet militær foran folk som trosser forbudet og drar til hyttene sine? Vil de være villige til å vedta forbud mot å bevege seg utendørs og plassere væpnet militær i alle byer, for å passe på at ingen bryter loven? Vil de være villige til å fengsle alle som medgir sin uenighet med førende politikk?

Argumentet med å kunne bruke noen lokaler som provisorisk sykehus, å kunne beslaglegge nødvendig utstyr for helsesektoren og lignende, holder ikke. For folk vil jo gi fra seg alt de har, hvis det hjelper mot denne krisen. Vi ser det store engasjementet allerede før loven er satt i kraft. Så hva er det myndighetene er ut etter?

Ja, jeg blir virkelig redd nå. Litt redd for viruset. Mye mer redd politikerne! Gjør hva dere vil med viruset. Vær så snill - ikke gjør meg noe!

Annaguli Yildam, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags