Nå har stemmene stilnet. Ansatte har resignert, det samme har garantert pasienter og pårørende

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

"Lik tilgang på helsetjenester, uansett hvor i landet vi bor og uansett samfunnslag" - Det høres flott ut, ikke sant? Et slik samfunn vil de aller fleste ha!

En kampanje fra noen år siden bar navnet «blør vi saktere i Nord?» Smak på dette, tenk på dette. Mange kan kalles «privilegerte», bor i sentrumsnære strøk og har penger nok til å velge privat dersom man synes ventetiden i det offentlige er for lange.

Er man derimot «privilegert» på en helt annen måte og bor «på bygda», «ved fjorden» eller «på vidda,» har man straks trekt det korteste strået.

Ikke blør vi saktere i distriktet, og ikke er vi mindre psykisk syke. Likevel skulle man tro så ut fra forslag til ny nasjonal sykehusmodell. På dette kartet er Innlandet en stor gråsone, der ingen trenger sykehus nærmere enn x antall timer. Uansett om du trenger sykehus av somatisk eller psykiatrisk årsak, er det langt til hjelpen er nær. Regjeringen sier det er fordi det er uenighet om beliggenhet i foretak og kommuner, men er det den hele sannheten?

Vi har lenge ropt varsku om til tilbudet til psykisk syke i denne regionen. Nå er stemmene stilnet. Ansatte har resignert, det samme har garantert pasienter og pårørende. De tenker med gru på hva som venter dem ved neste oppblomstring av sykdommen, hvem skal «slukke brannen»da?

I «koronaens tid» er det mye som går under radaren. Blant annet Sykehuset Innlandet sin rasering av psykiatrisk døgntilbud i Nord-Gudbrandsdalen. Det skrives ikke noe om at det regionale døgntilbudet sakte men sikkert har forvitret..døgntilbudet er skrotet før et FACT team er oppe og går og et «plaster på såret» tilbud som var skissert virker det ikke til å være noen som vet noe om hverken hvor eller når.

Samtidig som at tilbudet til psykisk syke og deres familier blir borte hører vi om at leger, ambulansepersonell og brannmannskapene må avvepne folk på egenhånd fordi politiet er for langt unna. Responstid. Med lenger avstand til psykiatrisk døgntilbud vil det også gå utover blålysressursene. Flere patruljer vil bli opptatt på transportoppdrag til/fra Reinsvoll. Det vil altså si at ambulanse, politi eller gjerne begge deler er opptatt i minimum 7 timer, samtidig som de er de eneste i oppdrag på flere mils omkrets. De neste på oppdrag er sansynnligvis minst 1 time unna. Det høres kanskje ikke så ille ut.. men tro meg, de minuttene føles eviglange når du står der i en krevende situasjon i behov for assistanse.

Jeg har sagt det før, og sier det igjen: De som før hadde døgntilbud er nå i poliklinikk, de som var i poliklinikk er nå i kommunal førstelinje. Da er de kommunale tjenestene sprengt, og vel så det!

Da blir det liten plass til de med lettere og kortvarige lidelser. Disse som trenger noen en kort periode i livet, for så å være klar for samfunnets krav igjen. Hvem skal være med å bidra til at de i såkalt hovedforløp 1 skal bli i denne kategorien en kort periode og ikke bli i hovedforløp 2 eller 3 i årevis, eller til evig tid?

Siden det er økonomien som rår, så bør det ses på dette. Siden livskvalitet for den enkelte eller de rundt tydeligvis ikke teller lenger!

Lene Skaugen, Otta, psykiatrisk sykepleier

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags