Om å ha tillit til våre politikere

Av
DEL

leserinnleggFor Lillehammer kommune har særlig den økonomiske utviklingen i kommunen og sektor Helse – og Omsorg vært temaer med store motsetninger om den faktiske situasjonen.

Over måneder har posisjonen blitt tvunget i kne med sine påstander om at alt går på «skinner og er såre vel». Innrømmelser sitter langt-, langt inne. Dette er en svært uheldig situasjon og Lillehammers innbyggere er godt opplyste, og skjønner at noe er fundamentalt galt med fremstillingen. Slik kan ikke vi politikere oppføre oss da det er ødeleggende for tilliten til vårt demokrati, vår kompetanse og evne til å ivareta viktige samfunnsoppgaver for vår kommune.

Det er derfor interessant å observere den enkelte politiske «hærfører» sine standpunkt og uttalelser. Denne gangen tok jeg en titt på VG sin Valgomat 2019 og så på hva våre ledende koalisjonspolitikere i Ap, V og SV uttaler om sin evner til å styre den kommunale økonomien.

Svarene som er avgitt gir grunn til bekymring. Ingunn Trosholmen (Ap) og Terje Rønning (V) har «stjerner i øynene og smilefjes» over egne prestasjoner i økonomistyring for kommunen og forteller at økonomien i 2015 var helt kritisk! Og igjen peker de på at fond bygges opp, uten å forklare sammenhengen. Mizanur Rahaman er heldigvis litt mer nøktern og har i det minste tilkjennegitt SV sitt syn på det økonomiske sirkuset i Lillehammer Skifestival og Lillehammer Olympiapark.

Netto lånegjeld er en viktig kontrollfaktor for kommunens økonomiske bærekraft. Den er definert som langsiktig lånegjeld minus pensjonsforpliktelser og kommunens egne utlån av penger. Kommunens målsettingen er at netto lånegjeld ikke skal overstige 75% av kommunen driftsinntekter.Lånegjelda var i 2017 allerede ca. 2000 millioner (78,4%), i 2018 var den 2349 millioner (91%) og vil etter planen i 2021 være 4500 millioner (175%).Det at lånegjelda har gått fra 69,4% i 2016 og vil bli 175% eller ca. 4500 millioner, der alle rødlamper til rådmannen blinker heftig, er ikke tema for våre posisjonspolitikere nå før valget. Dramatisk økning med flere hundre millioner til «selvfinansierende tjenester» som vi innbyggere også skal betale gjennom gebyrer for vann, avløp og renovasjon bekymrer åpenbart heller ikke.Og «Erfaringen Sjøl», tidligere ordfører og fylkesmann Knut Korsæth, skriver for blinde øyne og taler for døve ører til sine egne partikamerater.Nå før valginnspurten er det derfor grunn til å følge ekstra godt med på hva som sies og loves. Noen partikanoner er fulladet med «godterier». Søtsmaken er kortvarig og etterfølgende tannverk og kostnader med den anbefales det at du velger bort.

Det virker usannsynlig at dagens Ap-styre med partnere har nødvendig omstillingsevne med den sjølinnsikten som de viser til økonomistyring på VG Valgomaten 2019. En endring skjer sjelden fra innsiden i en organisasjon, den påtvinges fra utsiden med nye friske hoder som ikke skal forsvare historien. Det er nå snakk om hvem som har troverdighet, tillit og evne til å rette opp Lillehammerskuta og sette den på rett kurs etter valget. De fleste skjønner at "økonomikuren" uansett blir smertefull, men helt nødvendig for å gå i møte med framtida på en forsvarlig måte. Vi skal ikke overlevere ansvaret for et nytt konkursbo med 4,5 milliarder i gjeld ved inngangen til 2022!Ved valget må du derfor velge de partiene og de representantene viser handlekraft til å rette opp dagens feilnavigering.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags