Gå til sidens hovedinnhold

Hva koster ulvepolitikken?

Artikkelen er over 4 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den uviselige ulvepolitikken vi har sett i sommer er ikke en HØYREREGJERING verdig. Dette ULVESIRKUSET vil vi ikke ha om igjen. Nå har velgerne krav på å få vite hva denne ulveforvaltningen egentlig koster. Ulv er et fremmed-element, som aldri burde ha vært i nærheten av folk og husdyrnæring.

Ulv og andre rovdyr, som i mange år har vært en belastning for matproduksjon, bosetting og menneskelig trygghet i Norge, burde for lengst vært løst i Innlandet. I en verden som sulter, vitner det nærmest om en form for sarkasme og manglende respekt for den viktigste yrkesgruppe som produserer mat, når det argumenteres med at bøndene får godt betalt for sau som drepes av ulv. De fleste er enige i at det ligger en enorm verdiskapning i det å ta hele landet i bruk.

Rovdyrs forkjørsrett har svekket denne verdiskapningen i mange år. I Norge greier vi ikke å brødfø oss selv. Det går derfor direkte på reduksjon i matsikkerhet og forringelse av handelsbalansen når matproduksjonen reduseres. Derfor er det forstemmende å konstatere at mye landbruksnæring er lagt ned gjennom de siste 50 år, nettopp på grunn av at rovdyrtrusselen har medvirket til at lønnsomheten totalt sett ikke har kunnet bli opprettholdt. I dag er det neppe mulig å reversere den tapte verdiskapning som har skjedd gjennom nedleggelse av bruk landet over. Reduksjon i kortreist matproduksjon er i tillegg dårlig miljø- og klimapolitikk. I Partiet De Kristne er vi derfor stolte over å kunne presentere en resolusjon fra landsmøtet 28.-30. april, som satte:

Næring og trygghet først

Partiet De Kristne mener rovdyrforvaltningen i Norge må ta hensyn til innbyggernes trivsel og opplevelse av trygghet, og der det oppstår konflikt mellom dyr og mennesker, må landbruk og dyrehold gis prioritet. Der rovdyr blir en trussel mot folk og næring, skal fellingstillatelse derfor gis uten unødig opphold. Ulv som blir nærgående der mennesker og husdyr ferdes, skal skytes».