Arbeiderpartiets krevende valg

KONKURRENTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordret onsdag statsminister Erna Solberg om Regjeringens videre politikk. Når vil han utfordre Sp-Trygve Slagsvold Vedum?

KONKURRENTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordret onsdag statsminister Erna Solberg om Regjeringens videre politikk. Når vil han utfordre Sp-Trygve Slagsvold Vedum? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre utfordrer Erna Solberg på hennes og Regjeringens politikk. Utfordringen håndterer Solberg greit. Enn så lenge vet Støre at Ap ikke utgjør noen trussel. Men når vil han utfordre Senterpartiet?

DEL

KOMMENTAR
Arbeiderpartiet strever med å trekke konklusjoner etter årets valgkollaps. Enklere blir det ikke av at det åpenbart mangler en felles og samlende forståelse for hvorfor det gikk så dårlig i valget.

Årsakene er flere. De er sammensatte. Med ulik vekting avhengig av regionale ulikheter.

Hallvard Grotli 

Ett perspektiv har manglet: Før Raymond Johansen gikk av som partisekretær og ble byråd i Oslo hadde han sett en lærdom, en felle, sosialdemokratene i Norge ikke skulle kopiere fra Sverige.

Ap i Norge måtte være garantisten for en distriktspolitikk, inkludert en landbrukspolitikk, som ikke sto fram som en trussel mot distriktene.

For selv om stadig flere bor i byer og stadig færre bor i distriktene, er det alliansen mellom by og land som har holdt Ap oppe som en enestående maktbastion. Rakner alliansen, rakner en grunnleggende legitimitet for Arbeiderpartiet som et stort og samlende folkeparti.

Årets valg ble en demonstrasjon av hvordan Ap sviktet seg selv ved å framstå som uklart i en rekke distriktspolitiske utfordringer. Det oppsto et vakuum.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum så det. Han fylte det også. Med mer påfyll for sitt parti enn det Ap gikk tilbake.

En av Aps betrodde politikere og Støres støttespillere, er Hedmark Aps leder Knut Storberget.

Mens Storberget venter på å reise til Lillehammer som fylkesmann om et drøyt år, lar han sin røst høre: Ap må passe seg for å kopiere Senterpartiet, uttalte han til Dagsavisen 3. oktober.

Utsagnet fortjener mer oppmerksomhet enn hva det har fått. Dersom Storbergets analyse blir Aps analyse, blir det en spennende oppkjøring til valget om to år.

Selvsagt skal ikke Ap kopiere Sp. Men hva så? Skal utsagnet forstås dit hen at Storberget også tar avstand fra Raymond Johansens tidligere analyse? Skal Storberget forstås slik at by-land-perspektivet til Ap nå står for fall?

Aps sviktende legitimitet som distriktspolitisk ankerfeste førte titusenvis av velgere vekk fra partiet. Og så skal Ap – også i Hedmark – revitaliseres med å ignorere årsakene til Sps framgang og Aps katastrofevalg?

Relasjonen til Sp vil vise noe om retning og innhold for Ap

For jordbrukspolitikkens del har lederen i Oppland Bonde- og Småbrukarlag, Svenn Arne Lie, utfordret Ap. Ikke for å få mer penger, men for å bruke pengene til å løse samfunnspolitiske utfordringer på annet vis enn i dag.

Aps tidligere jordbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, bør også på dette punktet ta en prat med Aps tidligere sekretær.

Holdningen til å bruke politikk som verktøy dreier seg ikke om å beholde alt uendret. Dette er en fordummende debattform, både fra regjeringspartier, som fra deler av Ap.

Utfordringen er å drive politikkutforming med en annen innretning enn det Regjeringen prediker som rett. Dersom ikke Ap og Sp klarer å gi mening og innhold til en slik forståelse vil begge partier komme til å slite.

Sp har et potensial til å videreutvikle sin styrke. Ap må vise vilje og evne til å reetablere sin styrke. I en slik situasjon blir kampen og styrkeforholdet mellom Ap og Sp en av fireårsperiodens mest spennende dueller i opposisjon.

Trontalen gir ingen pekepinn pr. dato på krise for Erna Solberg. Dersom KrF blir ekstra høyt og mørkt, kan Regjeringen ryke og bli erstattet av en annen mindretallsregjering, en ren H-regjering.

Ap skal ikke bare utfordre Høyre. Ap skal også utfordre seg selv og sin tapsbringende politikk. Relasjonen til Sp vil vise noe om retning og innhold for Ap. Dette kan bli en krevende øvelse for Støres Ap.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags