Skal Nortura Otta bestå?

- Hva skal man ta hensyn til; lokale gårdbrukere, landets gårdbrukere, økonomi, samfunnsansvar, ansatte, kommune, lokalt næringsliv, transport, miljø, dyrevelferd, nærhet til folket eller tallknusere (økonomer) i Nortura? 

- Hva skal man ta hensyn til; lokale gårdbrukere, landets gårdbrukere, økonomi, samfunnsansvar, ansatte, kommune, lokalt næringsliv, transport, miljø, dyrevelferd, nærhet til folket eller tallknusere (økonomer) i Nortura?  Foto:

Av
DEL

leserinnlegg
Nortura Otta er et hett tema om dagen, her har styret i Nortura en krevende sak der man må prioritere. Hva skal man ta hensyn til; lokale gårdbrukere, landets gårdbrukere, økonomi, samfunnsansvar, ansatte, kommune, lokalt næringsliv, transport, miljø, dyrevelferd, nærhet til folket eller tallknusere (økonomer) i Nortura?

Jeg må minne om at tallknusere i Tine har i alle år fortalt at utfasing av Jarlsberg osten er ingen bekymring, da befolkningsveksten løser problemet. I dag er situasjonen en helt annen, da Staten og gårdbrukere må kjøpe ut 100 gårdsbruk for å nærme seg balanse. For å gjøre seg opp noen tanker om hvorfor Nortura Otta står i denne situasjonen som dem er kommet i, må vi dele opp i tre grunner:

Bonden/eierne: Nortura er startet opp av gårdbrukere selv, som et samvirkeforetak. Dette har vært en suksesshistorie i mange år, men trenden har snudd. Eierne har vært kjempeflinke til å støtte opp om sin egen bedrift i medgang, men er ikke like flinke i motgang. Eiere har valgt å selge seg ut ved å levere til de private slakteriene en etter en, grunnet misnøye med egen bedrift. Så istedenfor å drive sin egen bedrift i riktig retning, velger de det private.

Det største frafallet av eiere må vel være da Nortura trengte egenkapital for å satse videre og krevde 10 000 kroner av hver enkelt leverandør. Etter dette har en og en gått vekk, og antall dyr Nortura får blir færre og færre. I dag er vi kommet så langt att noe må gjøres.

Kunder/forbrukere: Vi som forbrukere har et ansvar når vi står i disken og skal kjøpe varer. Skal vi støtte den Norske bonden, eller skal vi kjøpe noe som er billigere? Alle ønsker norsk mat helt til de står i disken og skal velge varer. Vi er altfor dårlige til å etterspørre produkter vi ønsker å kjøpe. Importen av mat øker for hvert år, og den eneste grunnen til det er at noen kjøper denne langreiste maten.

Matvarebransjen: Det er tre store matvaregiganter som styrer hva vi skal spise, men kun hvis vi velger å kjøpe produkter dem tilbyr. De bevisst priser sine egne merkevarer lavt, og har høy avanse på kjente merkevarer.

Det begynner å bli krevende å gå i en butikk og finne kjente merkevarer. Skal man handle Gilde kjøttdeig, Prior egg og kylling i samme butikk, vet jeg ikke hvilken butikk jeg skal handle i lenger. Dette har de systematisk drevet med i mange år, og det er med på å vaske ut bondens merkevarer Gilde og Prior. Vi som forbrukere er dessverre lettlurte, og gjør akkurat hva matkjedene ønsker. Det å sitte og forhandle med en kjede om priser og varer må være svært krevende når det er 1/3 av volumet man forhandler om. Her må staten på banen.

Thomas Ødegård, småbruker, Fåvang

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags