Solidaritet i en vanskelig tid – evakuer barna fra Moria nå

Hellas har bedt om at landene i EU tar imot 3000 barn som lever i de umenneskelige forholdene i leirene uten omsorgspersoner.

Hellas har bedt om at landene i EU tar imot 3000 barn som lever i de umenneskelige forholdene i leirene uten omsorgspersoner. Foto:

Av
DEL

leserinnleggVi opplever en vanskelig tid, hvor mange er bekymret for sine nærmeste og seg selv, og for hva de skal leve av framover. Mange kjenner på ensomhet. Vi må ta vare på hverandre, og vi må bidra til dugnaden for å begrense smitten i Norge. Samtidig både kan og bør vi vise solidaritet med noen av de som er aller mest utsatt nå – barna i Moria-leiren på Lesvos. Vi bør ta i mot barn fra Moria. Dette kan være et krevende budskap i en tid hvor vi opplever frykt og usikkerhet. Men vi har mennesker som er villige til å gjøre jobben. Vi har smitteverntiltak og mulighet for å la barna være adskilt for en periode for å verne samfunnet mot smitte, og samtidig gi dem en mye bedre situasjon enn de har nå.

I 2019 ankom 70 000 mennesker på flukt Hellas. Kapasiteten på de greske øyene er sprengt for lenge siden, og forholdene er så ekstreme at barn ned i 2-års-alderen skader seg selv. Moria-leiren har kapasitet til maksimalt 3000 flyktninger, men har nå nærmere 19 000 beboere og antallet vokser i høyt tempo. Det sier seg selv at flyktningene der er utsatt, og flyktningene mangler mat, tak over hodet, sanitæranlegg, helsehjelp og medisiner, klær og sko, og skolegang. Flere mennesker har mistet livet i leiren og stadig flere forsøker å ta sitt eget liv. Moria er ikke levelig for noen, men det haster særlig med å evakuere barna.

Hellas har bedt om at landene i EU tar imot 3000 barn som lever i de umenneskelige forholdene i leirene uten omsorgspersoner. Ingen av landene har sagt ja til å ta imot disse barna. Dette er barn som befinner seg i nød på vårt kontinent. Norge må gå foran, vise solidaritet og ta imot en andel av de foreldreløse barna og familiene som er strandet i Moria.

Kaia B. Paulsen, leder, Lillehammer SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags