Gå til sidens hovedinnhold

I eller på Lillehammer?

Artikkelen er over 6 år gammel

Flere forlag og redaksjoner i landsomfattende medier skriver nå at det som skjer i den vakre småbyen ved Mjøsas nordre bredd, nå skjer i Lillehammer, ikke på Lillehammer.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er definitivt viktigere saker i verden for tiden (sukk), men dette spørsmål er likevel av interesse for mange – filologer, lokale kulturfolk, tidligere OL-medarbeidere, og jeg vil tro, lillehamringer og gudbrandsdøler flest.

I forhold til hovedregelen om I, er «et viktig unntak (..) en del navn på norske byer, tettsteder og landskaper, der på har tradisjon:

på Bryne, på Geilo, på Helgeland, på Kongsberg, på Lillehammer, på Lindås, på Møre, på Oppdal, på Ringerike, på Rjukan, på Romerike, på Røros, på Sortland, på Stabekk, på Steinkjer, på Toten, på Tynset, på Voss, på Åndalsnes, på Ås.» Dette gjelder også en del bydeler og tettsteder (..). «Grunnen til at bynavn og bydelsnavn får på foran seg, er ofte at de er gamle gårdsnavn.» Dette ifølge Språkrådet.

Men jeg mener nå at det bare er én dommer i en sak som dette, og det er lokalbefolkningen selv. Det er det de bruker – det de sier og skriver – som er «rett». Vi er heldigvis forbi den tiden da det var byråkrater i departementene som bestemte hvordan stedsnavn her i landet skulle skrives. Den gang det het Majorstua og Hoggenes uten at noen tok hensyn til hva de sa – og ofte het – de som bodde på Majorstuen og Huggenes.

De som argumenterer for I, mener det er det eneste rette, fordi det er det eneste logiske. Man bor jo I en by. Men språk er vel omtrent det siste her i verden bygd på logikk. Det er det mengder av eksempler på, i de fleste språk. Så det blir ikke rett fordi det er logisk.

Ett er i hvert fall sikkert, at på Lillehammer har vært den vanligste betegnelsen så langt. I hvert fall er det ingen tvil om at OL på Lillehammer er den betegnelsen som ble brukt i det som var av medier, litteratur og annen omtale før og etter det som skjedde for 20 år siden. Og hva sier arrangørene av Ungdoms-OL 2016? Jo, at det går av stabelen i februar på Lillehammer.

Men kanskje har det skjedd en endring i lillehamringers språkbruk de siste årene, som gjør at langt flere i dag bruker i Lillehammer enn tidligere. Kanskje tar Språkrådet og alle andre forståsegpåere (meg selv inkludert) helt feil.

Uansett er det bare en måte å finne ut hva som brukes i dag, og det er å spørre lillehamringene selv.

Derfor oppfordrer jeg lokalavisen GD til å ta fatt i spørsmålet. Mange lillehamringer finner det sikkert uinteressant, men det engasjerer i hvert fall visse mediemiljøer og andre rikssynsere her i hovedstaden.

Marianne B. Skou, tidl. informasjonssjef Lillehammer kommune