Sprer myter om private barnehager

Marius Iversen, PBL.

Marius Iversen, PBL. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg
Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Lillehammer sprer gamle myter om private barnehager når hun setter punktum for valgkampen i et innlegg i GD 6. september: «Det er et valg om eldreomsorgen og barnehageplassene skal være billigst mulig, – eller best mulig. Et valg om vi skal tillate de kommersielle aktørene å ta ut overskudd til internasjonale selskaper, eller om skattepengene skal sikre de ansatte anstendige lønninger og pensjonsordninger,» skriver Ingunn Trosholmen.
PBL representerer mer enn 1920 private barnehager over hele landet, og vi kjenner oss ikke igjen i det inntrykket som Ap-kandidaten etterlater. Derfor vil vi gjerne rydde opp med noen fakta:
1. Det finnes ingen indikasjoner på at kommunale barnehager er bedre enn private barnehager. Tidenes største forskningsprosjekt GoBaN finner både gode og mindre gode barnehager, men ingen systematiske forskjeller basert på om de er kommunale eller private. Alle nasjonale foreldreundersøkelser publisert de siste ti årene viser derimot at norske foreldre er litt mer fornøyde med private enn med kommunale barnehager.
2. Å «ta ut overskudd» er en svært upresis formulering fra en ordførerkandidat. Enhver privat virksomhet må over tid ha overskudd for å sikre arbeidsplasser, eiendommer og kvalitetsutvikling. Private barnehager hadde i 2017 i snitt et årsresultat på litt under fire prosent av inntektene – altså omtrent samme nivå som driftsresultatet i norske kommuner samme år. Utbyttet fra de ordinære barnehagene var i sektoren som helhet på 1,7 promille av inntektene.
3. Mer enn 95 prosent av alle ansatte i private barnehager – og 100 prosent av ansatte i de store konsernene – er omfattet av tariffavtaler som er anbefalt av Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta. Dette sikrer lønns- og pensjonsytelser som er fullt konkurransedyktige med det du finner i offentlig sektor. Er du i tvil, kan du gå inn på barnehagemonitor.no og sammenligne ordningene.
PBL anerkjenner behovet for nye reguleringer i sektoren, slik at vi med enda større sikkerhet kan føle oss trygge på at offentlige tilskudd og foreldrebetaling, brukes i tråd med forventningene. Men mytespredning er ikke veien å gå dersom målet er å utvikle enda bedre barnehager for fremtidens barnehagebarn.
«Lokalvalget 2019 er et vegvalg», innleder Trosholmen. La oss håpe at veivalget blir tatt på bakgrunn av en faktabasert debatt. Vi bidrar mer enn gjerne.

Artikkeltags