Den varslede sykehusløsningen

EKSTRA SYKEHUS: Før et nytt hovedsykehus står ferdig om 15 år skal ett eller to av dagens sykehus utpekes som framtidige akuttsykehus. Hvor raskt vil adm. dir. Alice Beathe Andersgaard (t.v.) og styreleder Anne Enger klare å ta et slikt valg?

EKSTRA SYKEHUS: Før et nytt hovedsykehus står ferdig om 15 år skal ett eller to av dagens sykehus utpekes som framtidige akuttsykehus. Hvor raskt vil adm. dir. Alice Beathe Andersgaard (t.v.) og styreleder Anne Enger klare å ta et slikt valg? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KOMMENTAR


Forslaget om ett nytt sykehus er nøkkelen til å få avsluttet en mangeårig strid: Hvilket, eventuelt hvilke av dagens sykehus som skal beholdes og videreutvikles som framtidig akuttsykehus i Oppland og Hedmark?

Mange utredninger, ikke minst utredningen som i 2014 ble anbefalt av nasjonale helsetopper, pekte på Lillehammer som det soleklare alternativet. Med Elverum som et av mulige øvrige supplerende sykehus.

Hallvard Grotli

Allerede i 2014 ble det satt søkelys på lokalmedisinske sentre (LMS). Da var SI-ledelsen handlingslammet for en slik tilnærming. Samhandling med kommunene var bare ord, mens prehospital innsats var underveis.

Mye av den faglige tenkningen er gjenkjennbar også tre år senere. Forløsende har det vært at helseforetaket har fått nytt lederskap – både administrativt og i styret.

Enda mer fokus på desentrale tilbud. Erkjennelse av å skulle videreføre dagens sykehus som store helsefaglige arbeidsplasser og behandlingsarenaer. Dette er viktige premisser for en framtidig løsning der behandlingspyramiden toppes av ett samlende sykehus. Dermed inkluderes også samlokalisering med tilbud innen rus og psykisk helse.

Alice Beathe Andersgaard, direktøren, legger inn alle nødvendige åpninger for videre behandling av sykehussaken.

Valg av hovedsykehusets støttesykehus blir krevende. Dette er et arbeid som raskt kan iverksettes. Men vil styret si ja til det? Er det først når byggearbeidet starter i Moelv at dagens sykehus blir skrudd om på?

Det er like mye i fortsettelsen vi vil få svar på styrets autoritet og handlingsevne. For innlandsregionens gjensidige vokterskap tar sjelden pause.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags