Systemendring mot tomme kasser

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Artikkelen «Tomme kasser blir bunnløse, hvis vi ikke får en systemendring» av Jostein Hernæs 11. september,

innbyr til følgende kommentarer:

I innlegg i GD.no 3. sept. opplyser jeg at antallet innbyggere øker, men sett i et kommuneøkonomisk perspektiv øker den «feil». Befolkningsgruppa som skal finansiere velferdstjenestene, kommer til å bli mindre. I 2010 var det 3,6 yrkesaktive pr. pensjonist. I 2030 vil det anslagsvis være 2,6 yrkesaktiv pr. pensjonist.

Det kan heller ikke ses bort fra at skatteinntekter for staten og mange kommuner vil reduseres på grunn av sentralisering, nedgang i arbeidsplasser, øket netthandel m.m. Sviktende inntekter vil få konsekvenser for statens og kommunenes evne til å investere og drifte sine tjenester.

Jostein Hernæs stiller listekandidatene for kommende stortingsvalg et betimelig spørsmål: Hvordan vil du bidra til at distriktskommunene settes i stand til å løse elementære velferdsoppgaver i årene som kommer?

Svaret synes enkelt: Første skritt for å tilpasse seg en ny virkelighet, må være at en tar samtidsprognosene innover seg og ut fra disse lager en plan om hvordan en framtid med reduserte inntekter skal møtes.

Rådet fra fylkesmannen i Innlandet til kommunene om å gjøre mer for mindre, er fortsatt verdt å merke seg.

Konklusjon: Lovpålagte oppgaver innen barn, skole, helse og omsorg må prioriteres foran andre kommunale oppgaver.

Knut Korsæth, Lillehammer

Tomme kasser blir bunnløse, hvis vi ikke får en systemendring

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags