Tenker dere ikke på hvordan dere skal inspirere dagens unge jenter?

Av
DEL

Leserbrev

Jeg leste med interesse GD sin sak lørdag 26. oktober 2019 om Lillehammer videregående skole. Som middelaldrende mann var det gøy å se at mine gamle speiderkamerater Atle Antonsen og Stig Sæterbakken, sammen med jevnaldrende Erling Jevne, har havnet på skolens nye kjendisvegg. Og jammen var det mange andre menn på listen som jeg også kunne relatere til. Det hadde sannelig vært gøy og inspirerende for meg hvis vi hadde hatt en slik «Wall of Fame» da jeg gikk på «Gymnaset».

Men hvor inspirerende er det for de kvinnelige elevene? Hvor er kvinnene blitt av? Hvis dette galleriet skal «være til inspirasjon og gjerne skape fremtidsdrømmer hos dagens unge», som komiteleder Lars Erik Sundli uttaler til GD, så har komiteen feilet fullstendig overfor jentene. Kun fem av 27 rollemodeller er kvinner. Men kanskje tenker skolens mannlige ledelse at guttene trenger mer inspirasjon enn jentene i videregående skole?

Og vennligst ikke svar at det er vanskelig å finne gode kvinnelige forbilder! Jeg kom umiddelbart på tre kvinnelige professorer som kunne vært med. To av dem er medlemmer av Det Norske Vitenskaps-Akademi, i likhet med Dag Olav Hessen, som er intervjuet i saken. Den tredje var i fysikk-klassen min. Hun var eneste jente, men hun ble, som den eneste av oss, professor i fysikk ved NTNU. Og hva med en kvinnelig partner i et verdensomspennende revisjonsfirma?

Denne lille idémyldringen ga altså fire navn, uten at jeg har brukt mer enn fem minutter på saken. Så her har komiteen, og skolen som setter dette opp på veggen, gjort en forferdelig dårlig jobb! De har i praksis laget en hyllingsvegg til MANNEN, og GD har for så vidt gjort det samme med sitt innlegg, med bilder kun av menn i sin beste (=min) alder. Tenker dere ikke på hvordan dere skal inspirere dagens unge jenter?

Jeg er selv oppvokst i en familie hvor kvinner har tatt høyere utdanning i generasjoner – inklusive mine nieser, søster, mor og mormor. Kvinnelige rollemodeller virker!

Iver Bragelien, tidligere elev ved Lillehammer videregående skole, Bergen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags