Terje Rønning og politisk utskjelling

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Varaordfører Terje Rønning (V) sier i GD (20.10) at du ikke skal skjelle ut den du skal påvirke. Det kan være en god strategi i mange tilfeller, men når den eller de du kritiserer selv har påtatt seg en politisk rolle med ansvar for folks ve og vel i en kommune så er nok bildet mer nyansert.

Det er høyst legitimt at en velger, innbygger eller en annen politiker kritiserer og motsier politiske beslutninger, som i sum og over tid, har ført kommunen i et økonomisk uføre.

Terje Rønning velger å bruke uttrykket "skjelle ut" og får selv stå for det.

Det typiske når det går galt er å finne andre å dele ansvaret med. Og akkurat det ser ut til å være Rønning sin strategi sammen med resten av Ap-koalisjonen. Bruke tid på å beskrive enkeltsaker der det ikke har vært et rendyrket skille mellom posisjon/opposisjon for stemmegiving.

Videre er det slik for mange politikere, og da særlig de som skal forsvare historien som er årsak til uføret, at de nesten uten unntak pynter på situasjonen og bagatelliserer den.

Det skjedde fra en samlet posisjon under Folkemøtet om kommunens økonomi den 1. oktober på tross av kommunedirektørens klare signal over år på at kommunens økonomi ikke er bærekraftig. Selv ordføreren slengte seg på en situasjonsbeskrivelse om budsjettkrise, - for første gang, i en GD-artikkel den 14. august.

Det er krav om nedtak på 124 millioner i budsjettet for 2021 og hva regnskapet for 2020 ender opp med ift budsjett for 2020 er uvisst.Det er vel et underskudd mellom 50 og 100 millioner?

På tross av denne forutsigbare situasjonen har posisjonen og Venstre fortsatt å stemme for saker som medfører vesentlig forverring av kommunens økonomi.

I eksempelet som har ført til ordbruk og "utskjelling" er det Roger Granum (V) som snakker om «musepiss» for Terrasseutbyggingen.Dette er en så villedende beskrivelse at den krever å bli motsagt.

Terrassen vil ha kostet ca. 36 millioner når den nå sluttføres etter posisjonens vedtak med 24 mot 23 stemmer. Og det uten en krone synliggjort i et inntektsbudsjett.

Ap-koalisjonen stemte også ned følgende forslag Senterpartiet der din stemme var med Terje Rønning:

"Bevilgingen til Terrassen utsettes til det er fastlagt en inntektsside. Det kan skje i regi av kommunen alene, eller i samarbeid med andre aktører. Målsettingen på netto inntektsnivå må være å dekke opp de direkte drift- og vedlikeholdsutgifter og en andel kapitalkostnadene".

Nettopp slike situasjoner gir engasjerte borgere og politikere grunn til å reagere med avisinnlegg. En politiker skal ha forstand til å forstå kommunens økonomi som en helhet, - og agere deretter.


Ola E. Skrautvol, Lillehammer, kommunestyrerepr. (Sp)


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags