Tverrpolitisk kamp om akuttsykehus på Lillehammer?

SYKEHUSET INNLANDET: Så lenge foretaksmodellen gjelder, har styret i helseforetaket all makt i denne saken, skriver innsenderen.

SYKEHUSET INNLANDET: Så lenge foretaksmodellen gjelder, har styret i helseforetaket all makt i denne saken, skriver innsenderen. Foto:

Av
DEL

LeserinnleggOddvar Møllerløkken flagger i GD at Høyre støtter kampen om å få akuttsykehuset i Innlandet til Lillehammer. Et annet standpunkt ville vakt oppsikt.

Spørsmålet som da reises blir: Finnes det en samlende og samlet plan for hvorledes dette arbeidet kan skje på en måte som gir alle partier i Lillehammer kommunestyre noe å forholde seg til for egen innsats i saken?

Mads Furu har knyttet arbeidet opp mot budsjettet for 2020 (som ikke ble enstemmig vedtatt) og videre mot kommunedirektørens arbeid, mens Oddvar Møllerløkken peker på ordføreren som pådriver. Når frontfigurene i to av de største partiene ikke er samstemte på dette punktet tyder det på at det ikke finnes noen samlende plan.

Foretaksmodellen, som brukes på sykehusdriften, ble gjennomført av en Ap regjering for flere år tilbake og er deretter blitt brukt av borgerlige regjeringer.

En sentral konservativ politiker, som Victor Norman, har gått ut offentlig og hevdet at foretaksmodellen ikke er egnet for helse og omsorgssektoren, men så lenge modellen gjelder har styret i helseforetaket all makt i denne saken.

Høyre og Aps kontakt med sentrale politikere og byråkrater for å påvirke resultatet er naturligvis prisverdig, men om innsatsen vil gi noen effekt er uvisst. At foretaksmodellen bidrar til å skape et marked for private tjenester innen helse og omsorg er ikke i motstrid til Høyres politiske program.

Alle med normalt politisk gangsyn ønsker naturligvis få akuttsykehuset til Lillehammer. Men hvis lokale politikere, uansett partifarge, bruker denne saken til å forsvare en arbeidsform som bryter med tidligere praksis, vil det svekke velgernes tillit til det politiske arbeidet i kommunen.

Olav Bonesmo, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags