Vi må få mulighet til å være offensive

Av
DEL

Leserinnlegg
Noen av oss kommunepolitikere fikk kaffe, morgensol og spasertur med gode samtaler med engasjerte næringslivsfolk onsdag morgen, takket være NHO-Innlandet. Overskrifta for timearrangementet var «Gå for Næringslivet Innlandet». Innholdet ble raskt like mye «Gå for Innlandet». Vi er nemlig alle avhengig av at vårt nærings- og arbeidsliv best, og raskest mulig, blir koronafriskmeldte og i normal gjenge.

Vi politikere skulle lytte, til nød spørre, og ikke bruke opp knapp tid til å prate og mene. Det fungerte godt. Vi oppfattet to hovedbudskap til alle oss politikere. For det første, ikke alt det som nå kommer av koronatiltak treffer alle næringer og bedrifter godt nok. Det er derfor svært viktig at vi lokalpolitikere våkent fanger opp signaler og aktivt følger opp de avmeldingene som nå strømmer inn til regjering og storting. Det andre hovedbudskapet er at kommunen og fylkeskommunen raskest, og best mulig, kommer på offensiven nå det gjelder vedlikeholdsarbeid og nye prosjekter. Vi bør framskynde og ikke utsette og vi bør komme i gang igjen med blant annet møter og konferanser. Offentlig etterspørsel og forbruk er nå særlig kjærkomment for lokalt og regionalt næringsliv.

Vi tror alle vi frammøtte politikere likte den utfordringa vi fikk. Men, et stort men, er at det forutsetter at kommuner og fylkeskommunen får en økonomi som gjør dette mulig. Akkurat nå er situasjonen rimelig kaotisk. De meldinger vi får fra egen kommunal administrasjon og ordfører er preget av røde tall og et stigende faretruende behov for nedskjæring og innstramning. Nyhetsbildet forteller oss at Oslo kommune må sette av 1,9 milliarder kroner til å kompensere for kommunens merutgifter og inntektstap under koronakrisen. KS' landsstyre, som er tverrpolitisk sammensatt, vedtok i går en uttalelse der de mener at «revidert nasjonalbudsjett 2020 har økt usikkerheten om kommunesektoren faktisk vil bli kompensert for betydelig økte kostnader og reduserte inntekter» under koronakrisen.

Her må det ryddes! Vi kommunepolitikere vil så gjerne opptre offensivt og samfunnsøkonomisk klokt, men akkurat nå er vi på vei i retning innstramninger og nedskjæringer.

Mizanur Rahaman og Aksel Hagen, kommunestyregruppa Lillehammer SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags