Det er nå STORE demonstrasjoner mot regjeringen og for DEMOKRATI i Israel. Den omstridte juridiske reformen som regjeringen til Benjamin Netanyahus planlegger vil svekke høyesterett. Den vil gi nasjonalforsamlingen makt til å omgjøre den øverste domstolens avgjørelser med et simpelt flertall. Kritikere mener reformen utgjør en trussel mot demokratiske maktfordelingsprinsipper. Flygere og andre i militære avdelinger har faktisk og sluttet seg til masseprotestene. – Israel har fått den mest ekstreme, fascistiske og diskriminerende regjeringen neonsinne, seier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen. Det er på tide at norske politikere både sentralt men også lokalt i fylker og kommuner reagerer på det som skjer.

Den regjerende koalisjonen spenner fra statsminister Benjamin Netanyahus konservative, høyreorienterte Likud-parti, til ytterliggående ultraortodokse religiøse partier, til de ekstreme høyrefascistene i partiet Jødisk makt. Den korrupsjonstiltalte statsministeren Benjamin Netanyahu er helt åpen om at hans mål er å ta mer land fra palestinerne og utvide de folkerettsstridige bosettingene. Noen av partiene i den nye regjeringen inkludert Religiøs sionisme og Jødisk makt, ønsker å formelt annektere deler av eller hele Vestbredden og utvise (eller drepe) palestinere som gjør motstand. Den israelske regjeringen har erklært at de vil bygge ut de ulovlige bosettingene og fortsette koloniseringen av Palestina.

Det er naturligvis all grunn til å støtte demonstrasjonene for DEMOKRATI. Nå ser alle at påstanden om at Israel er demokratiet i Midtøsten er feil. Problemer er at dette påståtte demokratiet bare gjelder for den jødiske befolkningen, palestinerne blir ikke omfattet av det. Mange palestinere har levd under israelsk okkupasjon siden 1967 – en okkupasjon som i økende grad blir omtalt som apartheid. Det sentrale spørsmålet i konflikten er hvem som har mest rett til å kontrollere og bo i området. Israelske myndigheter bygger stadig flere boliger på okkupert grunn i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Slik bygging er ifølge FN i strid med folkeretten

Lillehammer kommune og Oppland fylkeskommune vedtok for flere år siden å ikke kjøpe varer fra okkuperte områder. Nå bør flere følge etter, hva med t.d. Gjøvik? Nå må de politiske partiene og andre organisasjoner komme «på banen». De må støtte boikott av varer frå okkuperte områder og jobbe for det opprettes apartheidfrie soner som er frie for israelske varer, tjenester og samarbeid. Det blir mye utenriksminister Huitfeldt kan fordømme fremover. Vi håper hun vil følge opp med tiltak som faktisk kan bidra til å stanse både bosettingene og okkupasjonen. Vi ser fram til at statsminister Støre som har gratulert statsminister Netanyahu med valget også fordømmer den Israelske regjeringen. Norge skuffet i desember. Da stemte FNs generalforsamling fram en resolusjon som ber den Internasjonale FN-domstolen vurdere lovligheten av den israelske okkupasjonen, men Norge avsto fra å stemme. Oljefondet er en stor investor i selskaper knyttet til de ulovlige bosettingene. Dette MÅ det bli en slutt på !

Hva kan du gjøre? Du må slutte å kjøpe varer frå Israels okkupert områder, du finn ei liste på Palestinakommiteen si nettside. Ellers oppmoder vi alle om å være med i solidaritetsarbeid for Palestinerne og ta opp saka der de kan.

Ottar Uglum, styremedlem, Palestinakommiteen Oppland