Den destruktive president Trump

Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag 20. januar overtar John Biden presidentembetet i USA. Ved presidentvalget 3. november i fjor vant Biden med sju millioner stemmer over Trump. Trump har ikke akseptert valgresultatet, han har stadig hevdet at det er forfalsket/manipulert og «stjålet».

På mange ettervalgsmøter (rallies) i de to siste månedene har Trump banket inn dette som en sannhet og oppildnet sine tilhengere. Resultatet av dette toppet seg 6. januar da store mengder ytterliggående pøbler brøt seg inn i Kongressen på Capitol Hill. De begikk hærverk og stoppet møtet som skulle bekrefte valgmennenes avgjørelser 14. desember om at Biden hadde vunnet med 306 mot 232 valgmenn. Det som skjedde blir karakterisert som et av de verste angrepene på USAs demokrati og konstitusjon. Trump har svertet sitt ettermæle til en avgrunn av fornedrelse, og selv nære medarbeidere og støttespillere flykter fra hans skygge. Han har vist seg som en totalitær, autoritær og anti-demokratisk person og politiker. Biden har i en tale kalt de som brøt seg inn for terrorister.

Trump har i stor grad har styrt USA gjennom twittermeldinger. Han har forsterket landets politiske, kulturelle og etniske skiller og ikke vært samlende, men konfliktskapende. Trump har nærmest vært i konstant konflikt med sine omgivelser. Han har med sin uforutsigbarhet og impulsivitet gjort kritikere til forhatte fiender. Han bruker det som blir kalt «nytale», som betyr at språkets mening blir snudd på hodet. Løgn blir gjort om til sannhet, og sannhet blir gjort om til løgn. Nytalebegrepet skriver seg fra George Orwells berømte bok «1984». Orwell viser i denne at en leder i en totalitær stat sier at han/hun alltid snakker sant. Eksempler på nytale er: Krig er fred, frihet er slaveri.

Nytale viste seg allerede på hans første dag som president. Han hevdet at det var flere mennesker til stede i Washington D.C. ved hans innsettelse enn ved Obamas innsettelse i 2008, selv om alle fjernsynsseere i verden kunne se det motsatte. Men Trump påsto at han hadde rett, fordi han kom med det som ble kalt «alternative fakta». Det må være denne oppfatningen som også ligger til grunn for at Trump nå i to måneder gjentatte ganger har sagt at han har vunnet presidentvalget. Avisa Washington Post har for øvrig talt opp over 29.000 usannheter i de siste fire årene.

Slutten på Trumps presidentperiode har vært preget av koronapandemien. Til nå har nærmere 400.000 mennesker i USA dødd av covid 19. Lederskapet i alle land har problemer med å hanskes med pandemien. Men alt fra fornektelse til bagatellisering av denne fra hans side, har trolig gjort forholdene verre og dødstallene høyere. Når historien skal skrives, kan det komme til bli sagt at dette i stor grad førte til at han tapte valget.

I fire år har han vært en president som har forsøkt å tøye sin makt ut over etablerte grenser. Det mest typiske er hans bruk av presidentembetet til å undergrave sentrale institusjoner i samfunnet, som statsadministrasjonen og sikkerhetsorganisasjonene (CIA). Dette kommer bl.a. til uttrykk i en storstilt nedbygging av utenriksdepartementet på grunn av en utenrikspolitisk innadvendt linje. Nedbygging av miljøverndepartementet med en storstilt svekkelse av miljøvernet som følge, har også skjedd

Fra første dag gikk han til angrep på det føderale byråkratiet i Washington. Det han kalte «den dype staten». Han ville «drain the swamp», «drenere myra», for å svekke sentralmakten. Dette er populistisk desentralisme, som en også finner i andre land. Således har han bidratt til å svekke mange amerikaneres tillitt til offentlig forvaltning på alle nivåer.

Trump har knust alle oppfatninger om hvordan en president skal oppføre seg og kommuniserer med omverdenen. I twittermeldinger har han gitt så vel sine nærmeste, som resten av verden, sitt ufiltrerte syn på hvordan utfordringer skal løses. Han har sjokkert etablerte miljøer og delt ut karakteristikker av venner og motstandere på en måte som førte til vantro, men også jubel fra tilhengere. Det skal mye til at USA noen gang velger en så splittende president som Trump. Påtroppende president Biden framstår som hans rake motsetning. Han vil føre til det motsatte av kaotiske nye år i Det hvite hus og vil gjenopprette verdighet og anstendighet fra Det ovale kontor.

Arne Chr. Stryken, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags