Da digitaliseringen av samfunnet vårt begynte, fikk vi vite at nå skulle alt bli så mye bedre og enklere. Nå skulle det meste gå via «skyene». Det som ikke alle er klar over, er at «skyene» er kjempestore datasentraler rundt omkring i verden som legger beslag på meget store arealer og har et strømforbruk som en liten by. Vi som skal bruke systemet må kjøpe PC-er, I-pader og såkalte smarttelefoner. Det følger knapt nok bruksanvisninger med, for det kan vi finne på nettet heter det så lettvint.

For å komme i gang, må det til et passord som ingen andre skal kunne gjette. For sikkerhets skyld må vi ha ulike passord for forskjellige funksjoner og skifte ofte. Er en heldig og husker passordet så dukker det fort opp en tekst på skjermen med spørsmål eller påstand som er på «dataspråk» og ofte en blanding av norsk og utenlandsk som ikke er til å forstå. Alt skulle være så lettvint og tidsbesparende, men timene foran skjermen går fort før en kommer videre og noen ganger stopper det helt opp. Da må en reise til forhandleren og be om hjelp til en høy pris, noe som kalles for support.

Det første som møter en når maskinen slås på og skjermen blir lesbar, er oppfordringen til å starte dagen med å sjekke været. For noe tøys, jeg ser da vel hvordan været er når jeg ser ut av vinduet. Og så er det et stort bilde over hele skjermen av et slott eller et spesielt naturlandskap, men jeg har mitt eget bakgrunnsbilde og ønsker ikke det som dukker opp, men jeg får ikke maskinen til å slutte med å presentere slike bilder. Om ikke det skulle være nok så dukket det opp her en dag et lite værsymbol og en liten tekst med et antall grader og om det er sol eller skyer. Hva det betyr vet jeg ikke, men det stemmer ikke med været hos meg og det kan jeg dessuten se selv gjennom vinduet. Det er mange nok av små symboler rundt omkring på skjermen som jeg ikke vet hva betyr fra før.

Så har vi avisene da. Avis på papir og digitalavis – hva betaler vi for og hvorfor må vi ha begge deler? Avisene annonserer jo at papiravisene og de digitale har samme innhold, er helt like. Det er selvfølgelig at med digitalutgaver så får vi nyhetene litt tidligere. Da er det betimelig å stille spørsmål om hvorfor vi skal leve så fort. Alt skal gå fortere og fortere så vi kan rekke å gape over mer. Hva får vi igjen for det? Det blir bare stress og større forbruk.

Forbruk, ja, digitaliseringen krever et enormt forbruk av arealer til datasentraler og til elkraft i tillegg til mineraler som det er en begrenset tilgang til. Mineraler til produksjon av utstyret både i sentralene og hos brukerne. Mer lagring og økt aktivitet på internett vil etter hvert kvele kloden vår. Det er moro med internett og det gir så mange muligheter, men vi må være kritiske til hva vi bruker det til.

Torstein Otto Hervland, Ringsaker, naturverner