Noen dager bør vi skjerpe blikket. Se ned. Se minnesmerkene over det som engang var. På skysstasjonen i Lillehammer og utenfor kommunehuset i Sør-Fron ligger det såkalte snublesteiner til minne om ofre for nazismen. Jødiske familier som bodde i Gudbrandsdalen, før krigen innhentet dem også her.

26. november 1942 var datoen for den største deportasjonen av jøder fra Norge. En av de mørkeste dagene i norsk historie har fått selskap av flere. 22. juli var det 10 år siden terrorhandlingen på Utøya.

Begge dagene risser seg inn i historien med mørk rød skrift. 721 snublesteiner i Norge skal minne oss om hva mennesker er i stand til å gjøre. De skal minne oss om grufulle deler av vår egen historie, og om konsekvensene av rasistiske og fremmedfiendtlige holdninger.

721 steiner minner oss om hva mennesker er i stand til å gjøre

Ekstreme holdninger i Norge, som i Europa og USA vokser. Polariseringen øker. Folk står steilere mot hverandre i synet på økonomi, minoriteter, innvandring og likestilling. Sosiale medier forsterker avstandene.

I hverdagen kan det være vanskelig å se steinene under oss. Det er vanskelig å se at teknologien på internett drar oss mot folk som har samme mening som oss. Derfor trenger vi en dag der vi tar et oppgjør med hvor vi står og hvor vi skal gå videre.

Det finnes 75.000 snublesteiner i hele 26 land i Europa. Disse små minnesmerkene binder land og holdninger sammen, slik internett forbinder ytterliggående holdninger på tvers av land.

Dersom vi både lokalt og på tvers av landegrenser klarer å løfte 26. november til en internasjonal dag for markering som blir lagt merke til, kan steinene bli en viktig motpol til de mørke kreftene som også finnes i dagens samfunn.

Les også

Å «snuble» over syv jødiske skjebner