Gå til sidens hovedinnhold

Den internasjonale kvinnedagen. Til kamp mot pynt

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


«Du ser meg ikke. Alle andre gir meg signaler om at jeg eksisterer – du ser bare mannen min. Han har nettopp sagt til deg at her er det hun som har mest erfaring – men du ser deg ikke rundt etter kjerringa. Som står her, ved siden av deg. Like høy som du. Det kan ikke være så enkelt å overse meg. Du fortsetter å snakke om emnet mitt, til mannen min. Jeg står her. Jeg føler meg ikke så pen at jeg gjorde nytte som pynt.»

Da noen av oss ble født, fantes det fortsatt to europeiske land der kvinnene ikke hadde allmenn stemmerett. Selv om det aldri ble en ulempe for oss personlig, så er det en del av vår historie. Vi vet at vi ikke var sett på som likeverdige med mennene før. Det er ganske uavhengig av tiden som går – historien er en del av vår samfunnfortelling, som preger oss.

Jenter som vokser opp i dag hører om alt som er oppnådd – om det er valgrett, rett til lik inntekt eller retten til å hoppe i stor bakke. Vi preges av en sosial rolle som har måttet kjempe og fortsatt må kjempe for likestilling i mange små og store saker.

I motsetning til hva mange tror, er den 8. mars nemlig ikke en morsdag for de uten barn eller en valentinsdag for de uten kjæreste. Etableringen av den internasjonale kvinnedagen i 1911, var et av flere tiltak for å kjempe for allmenn stemmerett for kvinner. I de fleste europeiske land førte både kampen for kvinners rettigheter og en generell utvikling av samfunnet til en allmenn stemmerett etter første verdenkrig, men i Sveits tok det helt fram til 1971.

I dag er det mange som ikke benytter seg av friheten til å stemme. Vi glemmer å bruke sjansen til å påvirke samfunnet vårt. Når vi først velger å bruke den så fremmer vi i liten grad likestilling. I Ottadalen valgte vi velgerne samfunn som i hovedsak blir styrt av menn, selv om valglistene viste tilnærmet lik kjønnsfordeling. Vi valgte å overse kvinnene på listene, vi tok de som pynt.

Søndag skal vi feire at kvinnene har allmenn stemmerett over nesten hele verden. Vi skulle ønske vi kunne feire at kvinnene ikke blir oversett ved valg og andre anledninger. Så lenge vi ikke kan det, er den 8. mars også en kampdag.

Brit Oline Forberg,
Karola Wenzel,
Eva Kahrs,
Mai Bakken,
Marit Sletten,
Margrethe Øvrelid,

Styret i LOS Kvinnenettverket, Vågå, Lom og Skjåk