Gå til sidens hovedinnhold

Den neste landbruksministeren må kaste jakka og brette opp skjorteermene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


«Økt lønnsomhet og tetting av inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper ...» Rødgrønn vinnersak i valget, og et politikkområde hvor de som nå forhandler om regjeringsplattform har skapt skyhøye forventninger. Landets neste landbruksminister må kaste jakka og brette opp skjorteermene allerede etter første møte på slottet.

Nå er det kun 2.000 gardsbruk igjen i hele Gudbrandsdalen. For 10 år siden var det 2500. Lav lønnsomhet og et yrkesliv preget av alenegang er lite forlokkende.

For Gudbrandsdalen er en nedgang fra 2500 til 2000 i løpet av fem år kort og godt ødeleggende. Nedgangen er del av en utvikling som betyr redusert matvaresikkerhet, det er ødeleggende for familiejordbruket, og det gjør også bygdene mindre attraktive på andre områder.

Valgresultatet har helt sikkert skapt håp om endring. Hvis sommerens og høstens løfter ikke relativt raskt omsettes i en ny kurs for landbruket, forsterkes alle dårlige stemninger. Ap og Sp må være tydelige på hva de vil ha av endringer, og de må innfri allerede i regjeringsplattformen.

En av utfordringene for de nye regjeringspartiene, er at det ikke er mulig å gjøre alle til lags. En ny retning må også innebære omprioriteringer.

Også på rødgrønn side sliter de med å si hva slags jordbruk de vil ha. Et retningsskifte må nødvendig vis bety å forlate Listhaug-linja. Et retningsskifte må bryte med ei utvikling der pengene går til stadig større fjøs, mer transport og import av fôr. En ny kurs må nødvendig vis bety at det flyttes penger fra en del av landbruket til en annen. Valgkampens etterlatte inntrykk av at det er penger til å løfte alle, kommer til å slå store sprekker. Dette blir vanskelig terreng for Ap, og det blir enda vanskeligere for Sp.