Gå til sidens hovedinnhold

Den pinlige Ap-tabben

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Fredag 12. mars: Ap-leder Jonas Gahr Støre tok et oppgjør med regjeringens pandemihåndtering. Hvis Ap hadde hatt makten, ville vi hatt bedre karanteneregler og bedre testing på grensen. Det ville ført til mindre smitte, mener partilederen.

Han har fått motbør. Statsminister Erna Solberg forsvarer regjeringens grensepolitikk med at de har støttet seg til faglige råd, og mener Støre trolig ville gjort det samme. Andre mener Støres utsagn er over streken for hvordan debatten om pandemibekjempelsen bør føres.

Skjæran har stilt både Støre og Ap-ordførere i forlegenhet

Vi er nødt til å diskutere koronabekjempelsen. Vi er nødt til å vurdere hva som er gjort og hva som ikke er gjort i et slags etterpåklokskapens lys. Dagens rekordhøye smittetall etterlater ingen tvil om at forsvaret mot importsmitte har vært for dårlig.

Den største trusselen mot Jonas Gahr Støres autoritet og gjennomslagskraft i debatten, er likevel ikke verken statsministeren eller andre motstandere. Nå er hans egen nestleder Bjørnar Skjæran under politietterforskning. Sammen med sju partifeller brøt han lokale smittevernregler i hardt rammede Bodø, ved å samles til nachspiel på et hotellrom.Gjennom et helt år med koronabekjempelse, har vi ikke sett maken til sviktende dømmekraft fra noen annen politiker.

Det formelle ved dette, ryddes trolig av vegen ved at deltakerne får saftige bøter. Skjæran svarer på kritikk ved å erkjenne feil og beklage tabben. Han vil bli husket som Ap-toppen som stilte både sin egen partileder og Ap-ordførere som hver eneste dag forsøker å bekjempe pandemien i forlegenhet.

Mens folk flest sliter for å få livet til å fungere, er det noen som ikke forstår de strenge tiltakene, og det er noen som gir blaffen. For Støre må det være et mareritt å ha en nestleder som velgerne med rette kan plassere i en av disse båsene.