Bombet infrastruktur gjør byer og bygder i Ukraina mørke og kalde. Russland har tapt posisjoner på bakken, og svarer med nye omfattende ødeleggelser av kritisk infrastruktur. Vinteren vi har foran oss blir ekstra mørk og kald i Ukraina. Krigen og ødeleggelsene vil prege hele Europa.

Norges statsminister er bekymret over lite kontakt og direkte kommunikasjon med Russland. Jonas Gahr Støre frykter at det svekker muligheten for å finne en forhandlingsslutt på krigen i Ukraina, og at Russland i praksis styrer mot et langvarig brudd med Vesten. Det er dårlig nytt for alle.

Det var en dyster redegjørelse Støre kom med i Stortinget tirsdag. Det er samtidig viktig at norske myndigheter er tydelige i sitt budskap om fortsatt støtte til Ukraina. Hjelpebehovet i det krigsherjede landet er enormt, og det er økende. Russland forsøker åpenbart å spre usikkerhet i de land som støtter ukrainerne, og behovet for europeisk samhold er sterkere enn det har vært noen gang tidligere i denne konflikten.

Støres tydelige signaler om norsk bistand møter bred oppslutning blant norske politikere. Akkurat nå er det enormt krevende å sørge for å begrense de lidelsene det ukrainske folk står midt oppe i, og om å sørge for en trygg havn for mennesker som flykter fra vanviddet.

Den kalde og mørke vinteren kommer til å sette oss på flere prøver. Noen av disse handler om vår egen sikkerhet. Andre om hvordan vi møter og tar imot mennesker på flukt. Det ble registrert 102 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge mandag. Den siste uka kom det 654, og flyktningstrømmen kan komme til å øke etter hvert som forholdene i krigsrammede områder blir uutholdelige utover vinteren. De fleste kommunene har gjort en god jobb med bosetting. Dersom strømmen av flyktninger øker, må også det frivillige engasjementet økes.