(Nettavisen:) Søndag kveld er det duket for den store «Farmen kjendis»-finalen, hvor finalistene skal kjempe om den gjeve seieren av realityprogrammet og en splitter ny bil.

Før den tid får alle de tidligere utslåtte deltakerne returnere til Steinsjøen gård, og sammen gi en av de to finalistene en kniv. Kniven vil telle som ett poeng i den avgjørende kunnskapskonkurransen.

Under søndagens finale er det derimot fire tidligere deltakere som ikke er til stede, Lina Adampour (37), Malin Nesvoll (32), Espen Lervaag (45) og Marit Andreassen (56).

Adampour og Nesvoll er ikke til stede da hovedregelen er at man ikke får være med på finaleinnspillingen dersom man trekker seg fra konkurransen. De som inviteres til finalen er altså deltakere som har røket ut av «Farmen» på vanlig måte, altså gjennom tvekamp.

Likevel er verken Espen Lervaag eller Marit Andreassen, som røk ut på denne måten, til stede.

Fikk kontrabeskjed

Lervaag tapte den første tvekampen i årets «Farmen kjendis»-sesong, og måtte dermed reise hjem allerede etter én uke på gården. Andreassen røk også ut i tvekamp like før finaleuken, men kom imidlertid tilbake til gården gjennom «Torpet».

Andreassen valgte likevel å trekke seg like etter «Torpet»-finalistene returnerte til gården. Hun trakk seg altså fra «Torpet», ikke «Farmen».

Lervaag sier til Nettavisen at han ikke var til stede under finalen fordi han allerede hadde reist på ferie til Toscana, og derfor ble forhindret fra å komme.

Andreassen har ikke ønsket å kommentere saken overfor Nettavisen, men etter det Nettavisen erfarer har det vært «rot i kulissene» fra produksjonens side.

Skuespilleren skal ha fått beskjed om at hun ikke var invitert til finalen siden hun trakk seg. Bare dager i forveien skal hun derimot ha fått kontrabeskjeden om at hun var invitert likevel, av den grunn at hun trakk seg fra «Torpet». Innen den tid hadde skuespilleren bestilt sommerferie, og kunne dermed ikke komme.

Pressesjef i TV 2, Jan Petter Dahl, bekrefter dette overfor Nettavisen.

– Det stemmer at Marit fikk, i den aller første samtalen, feil informasjon med tanke på tilstedeværelse på selve finalen. Hun fikk imidlertid kontrabeskjed, men var da forhindret i å komme, sier Dahl.

Ikke noen regel uten unntak

Til tross for at de to deltakerne ikke møtte opp under finalen av «Farmen kjendis» 2023, fikk de likevel avgi sin stemme til hvem av finalistene de ønsket å gi kniven til, som regnes som ett poeng.

De tidligere «Farmen kjendis»-deltakerne fikk nemlig avgi sin stemme på forhånd, og vil bli lest opp høyt under søndagens episode.

Til Nettavisen sier Dahl at regelen går ut på at alle deltakere som har forlatt «Farmen kjendis» på vanlig vis, gjennom å ha tapt tvekamp, skal stille på finalen. Han påpeker imidlertid at det heller ikke her er noen regel uten unntak.

– Det vil alltid kunne oppstå situasjoner som gjør at man må finne andre løsninger. I forbindelse med finalen på «Farmen kjendis», mener vi at det er helt rettferdig at både Espen og Marit fikk stemme selv om de ikke var til stede, siden de begge har vært fullverdige deltakere da de røk ut etter tvekamp-tap, sier Dahl.

– Idiotisk

En som derimot reagerer på at Lervaag og Andreassen fikk stemme til tross for at de ikke dukket opp, er deltaker Erik Sæter (26). Sæter fyrer løs mot regelverket, og til Nettavisen sier han at han synes det er helt idiotisk at de fikk stemme.

– Jeg skal ikke bli uvenn med noen, men det er spesielt og merkelig at de fikk stemme, fordi vi andre måtte møte opp på finalen, sier Sæter.

Sæter vet ikke om dette er en vanlig prosedyre, men det irriterte han «jævlig».

– Jeg har sterk rettferdighetssans, selv om det kanskje ikke alltid virker sånn, sier han med et glimt i øyet.

– Jeg hadde ikke hørt om dette, da kunne jeg også dratt til Spania og stemt derfra. Og det sier jeg ikke for å være vanskelig eller komme på kanten med noen, men jeg synes bare det er rart, sier 26-åringen.

Det var ikke bare Sæter som ble overrasket over at Lervaag og Andreassen fikk avgi hver sin stemme. Aslak Maurstad (30), som også er tidligere deltaker, sier til Nettavisen at de ikke visste om dette fra før og dermed kom det som en overraskelse på noen.

– Det er jo reglementet, vi har ingenting å si på reglene i det spiller her. Men det er nok helt riktig å gjøre, sier Maurstad.

Likevel legger ikke 30-åringen skjul på at man kan diskutere i prinsippet hvordan man vil behandle det. For heller ikke han, som i likhet med Sæter, visste at man kunne være på ferie i Spania under finalen og likevel avgi stemme.