Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er det et grått slør over Lillehammer og Gudbrandsdalen

Har du lagt merke til den mystiske «røyken» i lufta nå? Det er ikke sand fra Sahara denne gangen.

Det har vært en tett dis over Lillehammer og Gudbrandsdalen fredag ettermiddag og lørdag. Den har vært så tett at det ble sendt ut rødt varsel om dårlig luftkvalitet i Lillehammer i går. Lørdag er lufta bedre, og er på grønt igjen.

Martin Granerød, statsmeteorolog hos Meteorologisk institutt forklarer hva det er som skjer:

– Vi har en værsituasjon som gjør at vi får kontinental luft over Sør-Norge. Det ligger et lavtrykk over De britiske øyer og sørøstlige deler av Europa, og det er typisk når vi har den at det blir mer dis i lufta. Da kan vi få partikler i lufta som kan gi utsalg på luftforurensingsmålingen i våre områder. Vi har såkalte trajektoriemålinger der vi kan se hvor den lufta vi har over oss nå kommer fra. Da kan vi på en måte varsle været tilbake i tid. Det vi ser nå i lufta er fra Øst-Europa, sier Granerød.

Fra Øst-Europa

Det er snakk om svevestøv fra jordbruksområdene i Øst-Europa. Støvpartikler som er virvlet opp fra tørre jordbruksområder, tatt med av kraftig vind. Det er mindre sannsynlig at det er sand fra Sahara og røyk fra skogbrannen i California.

– Det er ganske vanlig at denne værtypen gir oss denne tette disen og langtransportert luftforurensing. Men nå har det vært mer enn hva som er vanlig – og det lyste altså rødt på målingene i går, sier Granerød.

Været fremover blir fortsatt mildt, skyet vær, litt spredt vær. Fra utpå ettermiddagen søndag blir det moderat til kraftig regn, mens det på mandag er tilbake til skyet og spredt regn.