Onsdag kom ikke GDs papiravis ut. At vi ikke får ut avis som planlagt har knapt skjedd i vår avishistorie. Rutinerte pressefolk i GDs sfære sier at det i hvert fall har gått 35 år siden sist det skjedde. Derfor gjør det også vondt langt inn i sjela å måtte kaste inn håndkleet.

Torsdagens produkt blir heller ikke en fullverdig GD-avis. Vi konkluderte likevel med at det er bedre med noe enn ingenting.

Natt til tirsdag ble Amedia, det norske aviskonsernet som GD samarbeider med og kjøper tjenester av, rammet av et datainnbrudd. Dette lammet mange av systemene våre. Blant annet annonsesystemer, abonnementssystemer og systemene vi er avhengige av for å lage papiravis. Siden da har konsernet, med støtte fra noen av landets fremste eksperter på området, jobbet for å bygge opp igjen og «frigjøre» systemene fra datatyvene. Dette er krevende arbeid. Samtidig begynte arbeidet med å få på plass reserveløsninger knyttet til produksjonen av papiravisa.

Dessverre kan vi ikke per nå gi noe godt svar på når våre ordinære systemer er i funksjon igjen, og dermed vet vi heller ikke når vi kan gi leserne en fullverdig papiravis.

Det er flere spørsmål vi ikke vet svaret på nå: Hvem står bak angrepet? Hvorfor ble Amedia angrepet? Er opplysninger om abonnenter eller ansatte kommet på avveie? Angående det siste, så er Amedia trygge på at angriperne ikke har fått tilgang til sensitiv informasjon, slik som for eksempel kredittkortopplysninger. Det samme gjelder for passord, annen betalingsinformasjon og informasjon fra kilder. Det som kan være på avveie er informasjon knyttet til for eksempel abonnementslengde og navn på abonnenter, men heller ikke dette vet en sikkert.

Datainnbruddet er politianmeldt, og både Kripos og Europol skal være koblet på. Amedia er også i dialog med Datatilsynet.

Systemer knyttet til nyhetsproduksjon og nettavis er ikke påvirket av innbruddet. Den journalistiske produksjonen i GD går derfor som normalt, og GD.no oppdateres med nyheter og reportasjer som før. Papirabonnenter har også tilgang til alt i nettavisa vår. Mens vi jobber for å få papiravisa tilbake til normalen kan alle holde seg oppdatert på GD.no.

Papiravisleserne blir rammet av dette. Det samme gjør annonsørene. Vi har mistet kontakten med systemene som forteller oss hva som er bestilt av annonser og hvem som har bestilt. Det jobbes med å få dette på plass igjen også, men heller ikke her vet vi når vi er tilbake til normalen.

Alt i alt er det en vanskelig, uvant og vond situasjon.

Angrepet på Amedia, konsernets aviser og oss samarbeidspartnere er alvorlig. Om lag 80 lokal- og regionaviser rundt om i landet er rammet. For oss i GD smerter det mest at vi ikke kan gi våre lesere og annonsører det tilbudet som forventes av oss. Det beklager jeg på det sterkeste! Dere skal imidlertid vite at vi, og folka hos Amedia, jobber hardt for å få til et greit papirprodukt - og for at vi skal få alle systemer på fote igjen snarest.

Så er det også en påminnelse om hvor sårbare vi kan bli i en verden som blir stadig mer digital. Det er flere grunner til at GD for noen år tilbake valgte å inngå et strategisk samarbeid med Amedia. Én av grunnene var nettopp data- og IT-sikkerhet. For et sjølstendig mediehus er det vanskelig å ha ekspertise på dette sjøl. Gjennom Amedia har vi tilgang på dyktige ressurser på området. Likevel var ikke det nok. Både konsernet og vi som kunde må evaluere dette, og tette alle hull som kan tettes.

Samtidig vet vi at det kommer til å komme nye angrep. Da må vi være enda bedre forberedt, og ha på plass gode reserveløsninger.

Akkurat nå handler det imidlertid om to ting: Gjøre vårt beste for å få ut en form for papiravis i dagene framover, og samtidig få oversikt over hvilken informasjon som eventuelt er kommet på avveie. Hvis personopplysninger er kommet datatyvene i hende, vil berørte bli informert så raskt som mulig.

Alle våre papirabonnenter vil bli kreditert for uteblitt avis og et redusert produkt. Så håper vi at denne perioden med manglende tilgang til systemer, en redusert papiravis og generell usikkerhet knyttet til vår produksjon blir så kort som mulig.

Igjen må jeg beklage at vi ikke klarte å levere papiravis onsdag, og at torsdagens utgave er redusert. Samtidig vil jeg be om tålmodighet i all den usikkerheten vi står i akkurat nå.

Vårt mål er å gi ut en slags papiravis som planlagt de neste dagene. Slik situasjonen er, tør jeg imidlertid ikke love noe som helst.