Gå til sidens hovedinnhold

Det burde være tverrpolitisk enighet om at ny og godt plassert brannstasjon for våre tre kommuner bygges nå

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det vises til tidligere innlegg, hvor Ola Skrautvol hevder at planlagt brannstasjon har sprengt de økonomiske rammene. Jeg også undrer meg til tider over hvorfor kommunen aldri greier å holde byggebudsjettene, men det er ikke det jeg vil ta opp her.

Skrautvol fremholder at det er bygget fire nye stasjoner andre steder, for 100 mill. pr. stk. Det er relativt sett stasjoner i enkeltkommuner, og en av dem er sågar en bi-stasjon i Oslo. Han konkluderer med at Lillehammers kalkulerte stasjon til 180 mill. er overdimensjonert luksus. Det er sannsynlig at det sammenlignes epler og pærer.

Lillehammers nye stasjon er en felles stasjon for tre kommuner, med helt andre krav til dimensjoner, både når det angår beredskapsdel og kontordel. Politikere burde be om omvisning i nåværende stasjon, for å sette seg inn i forholdene. De er mildt sagt prekære.

Det antydes at det er luksus å bygge flotte varme garasjer for brannbilene. Brannbiler skal ut i all slags vær og kulde, og de må selvsagt fungere. Det er vann og utstyr på bilene som gjør det livsviktig å ha god temperatur. Med null som utgangspunkt, kan man like godt bli hjemme. I 20 kuldegrader er det uansett ett tidsspørsmål når vannet fryser på bilene, selv med 20 pluss som utgangspunkt.

Deretter tar man for seg luksuriøse treningsrom. Arbeidsgiver stiller fysiske krav til en brannmann, hvilket alle burde forstå viktigheten av. Da er det selvsagt en selvfølge å legge til rette for trening, som skjer i arbeidstiden. Fysisk trening er en del av en brannmanns jobb og hverdag.

Jeg har ikke satt meg inn i materialvalg og andre faktorer som kunne betegnes som luksus, men et høyverdig garasjeanlegg, og andre deler med god kvalitet, vil sikre mot raske slitasje- og vedlikeholdskostnader, og god funksjonsdyktighet er viktig. Jeg betviler at det finnes mye marmor og andre overflødige materialer i bygget.

Det er snart 20 år siden jeg tok opp behovet for ny brannstasjon skriftlig med daværende styre. At et nybygg kommer nå, er et behov kommunene er nødt til å ta på alvor. Alle innbyggere i våre tre kommuner burde være glade for at en ny tidsriktig brannstasjon blir realisert. Det blir et sterkt bidrag til alles sikkerhet.

I stedet for så tvil om at Lillehammer Regions nye brannstasjon, som finansieres i samarbeid med Øyer og Gausdal, ville det vært mye mer interessant om Skrautvol prøvde å finne svaret på hvorfor alle forkalkyler for kommunens planlagte nybygg alltid har en tendens til å ligge så urealistisk lavt.

Det burde være tverrpolitisk enighet om at ny og godt plassert brannstasjon for våre tre kommuner bygges nå.

Svein-Erik Klouman, Lillehammer, tidligere brannsjef